Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#resacelebrar
El 12 d'octubre més feiner

Ajuntaments, botigues i centres educatius obren avui les portes per reivindicar que el 12-O no és festiu als Països Catalans - Hi ha diverses concentracions antifeixistes convocades

12/10/2012 Política

El 12 d'octubre Espanya celebra la Hispanitat, una diada d'exaltació espanyolista i d'encesa defensa de la unitat de l'estat espanyol per subjugar els pobles que el conformen, com és el cas dels Països Catalans.

Espanya commemora el 12 d'octubre l’arribada al continent americà el 1492, any que va precedir diversos segles d’espoli econòmic, esclavisme, racisme i genocidi a l'Amèrica del Sud.

L'antifeixisme fa anys que es mobilitza en aquesta data per denunciar l'imperialisme espanyol, i es manifesta per respondre les concentracions que grups d'extrema deta organitzen cada 12 d'octubre i que gaudeixen d'impunitat i protecció per part dels cossos policials de l’estat espanyol, entre ells els Mossos d’Esquadra, que han reprimit repetidament els manifestants antifeixistes.

Aquest divendres la concentració antifeixista tindrà lloc a partir de les onze a la plaça Universitat sota el lema "12 d'Octubre, res a celebrar. Hispanitat és genocidi. Autodeterminació: Països Catalans".

Entitats obren portes i organitzen activitats

L'eufòria independentista que es viu actualment sobretot al Principat han fet que enguany el rebuig al 12 d'octubre sigui molt més exacerbat. Entitats, ajuntaments, centres educatius, comerços i fins i tot algun centre d'atenció primària ja han anunciat que no respectaran el caràcter festiu que encara té aquesta jornada i que obriran les portes com un dia feiner.

La Coordinadora d'Associacions per la Llengua (CAL), Òmnium Cultural i també l'Assemblea Nacional Catalana (ANC) han anunciat que operaran amb normalitat ja que "aquest dia no és una festivitat pròpia de Catalunya". De fet, la CAL organitza actes del Correllengua en clara contraposició, diu, amb el 12 d'octubre. I l'ANC afirma que el dia de la hispanitat "no hi ha res a celebrar" i anima a convertir el 12 d’octubre en un dia feiner.

Per això, per a aquells que no puguin anar a treballar, l’ANC ha organitzat la campanya "12 d’octubre dia feiner. Jo no faig festa" (#12octdiafeiner) amb diversos actes i accions simbòliques per continuar treballant per la independència.

En aquest sentit, a Barcelona, l’ANC ha organitzat al Parc de la Ciutadella una jornada de treball amb tallers d’estelades, pancartes i taules de debat. Altres actes que es faran són el d'estelar el Montgrí, en una jornada convocada per les diferents territorials de l’Alt Empordà; el de la Garriga juntament amb Òmnium Cultural, o la caminada de Sant Elies al Sui.

Ajuntaments que treballen

Ajuntaments com el de Viladamat, Celrà i Arenys de Munt, tots dos governats per la CUP, treballaran amb normalitat aquest divendres. A Viladamat es va aprovar en ple substituir el 12 d'octubre i el 6 de desembre pel 23 d'abril i el 9 d'octubre, i a Cerlà s'ha demanat als treballadors que notifiquin si aniran a treballar i els que ho facin tindran festa per Sant Jordi. L'Ajuntament d'Arenys de Munt també obrirà, tal com es preveu a la moció independentista que va aprovar el setembre passat.

A Girona, l'Ajuntament estarà tancat de cara al públic però els treballadors que ho vulguin podran anar a treballar. L'equip de govern ha acordat compensar-los amb un altre dia de festa. L'Ajuntament de Vilablareix també obrirà les dependències municipals i l'any que ve vol canviar el festiu del 12 d'octubre pel 23 d'abril.

A Osona, les oficines dels ajuntaments del Brull, Calldetenes i Seva també estaran obertes al públic. D'altra banda, l'Ajuntament de Ripoll ha decidit mantenir les instal·lacions obertes perquè qui ho vulgui pugui anar a treballar.

A Salt, l'Ajuntament impedeix que els treballadors vagin a treballar

A Salt una cinquantena de treballadors de l'Ajuntament de Salt van acordar el dia 28 de setembre proposar a l'equip de govern canviar les festivitats del 12 d'octubre i del 6 de desembre per altres festivitats més relacionades amb la cultura catalanes com per exemple la diada de Sant Jordi.

Però l'equip de govern va denegar als treballadors poder assistir als seus llocs de treball aquests dos dies, al·legant que no es poden planificar els dies festius "a la carta".

Independents per Salt ha donat suport a la reivindicació d'aquests treballadors i lamenta molt que el consistori no hagi volgut buscar una solució per donar resposta a aquesta petició. Alguns dels treballadors fins hi tot estaven disposats a anar als seus llocs de treball sense cap compensació.

Centres educatius amb alumens, pares i professors

A més d'alguns ajuntaments, també hi ha centres educatius que han decidit obrir portes aquest 12 d'octubre tot i que no poden fer activitat lectiva. Un cas és el de l'IES la Llauna de Badalona, que celebrarà una jornada d'activitats acadèmiques alternatives i per primer cop a la història no farà festa, tal com expliquen en una entrevista a TV3.

Per la seva banda, la direcció i els professionals de l'escola Casals-Gràcia de Manlleu (Osona) han decidit treballar el 12 d'octubre i el 6 de desembre, dia de la Constitució. Segons expliquen en un comunicat, "seguiran l'horari amb tota normalitat" per "plantar cara i demostrar que la voluntat del poble català està per sobre de les imposicions de Madrid". Així, manifesten que el poble català "anhela la llibertat de poder decidir el futur de la nació catalana".

Els alumnes de l’IES Jaume Callís de Vic i Arran també han organitzat una sèrie d'activitats, com la projecció del documental del conflicte entre Catalunya i Espanya, un torneig de futbol, bitlles catalanes i diversos tallers.

A l'Escola d'Art Superior de Disseny de Vic una bona part dels professors aniran a treballar aquest divendres i es faran activitats acadèmiques però "en cap cas no s'avançarà matèria continguda al programa del curs, sinó que es treballaran temes vinculats a la història de l'art i a les visites previstes a museus i exposicions", remarquen en un comunicat.

L'escola Ridolaina de Montellà també obrirà portes a petició de l'AMPA, que ha organitzat una sèrie d'activitats. A l'escola Sant Jordi de Bonmatí (Selva), els mestres han organitzat una botifarrada i lectura de manifes. L'AMPA i l'ajuntament hi donen suport.

D'altra banda, l'escola Joaquim Vallmajó de Navata (Alt Empordà) també tindrà portes obertes a petició de l'AMPA i es faran activitats. A Igualada ha estat el SEPC el que ha organitzat una jornada de classes a la Plaça de l'Ajuntament.

I fins i tot un centre d'atenció primària, que se sàpiga, obrirà com un dia feiner. Una desena de professionals del CAP de Sarrià de Ter (Gironès) han decidit anar a la feina.

Comerços oberts

També són molts els establiments comercials de tot el Principat que no tancaran aquest divendres. Una onada d'associacoins i entitats han anunciat que treballaran el 12 d'octubre com qualsevol altre dia. A Sarrià de Ter, per exemple, bona part dels botiguers de l'associació de comerciants -entre un 80 i un 90%- han anunciat que obririen per la “poca identificació” que senten amb la festa de la Hispanitat. I a Berga, a més de botigues de roba obriran fins i tot establiments d’alimentació com el Carrefour.

Els supermercats d'Esclat i Bon Preu també obriran ja que la Generalitat de Catalunya va marcar aquest dia com un dels festius d’obertura comercial.

La CUP de Mataró ha donat suport als comerciants en considerar que el 12 d'octubre "s’emmarca en l’estratègia espanyolista d’imposar una simbologia i referents identitaris que no tenen res a veure amb la nació i cultura catalanes".

La formació creu que iniciatives com obrir els comerços "ajuden a normalitzar el que ha de ser una nació que celebra les seves festivitats pròpies sense cap mena d’imposició de fora".

Així, posa de manifest que la festivitat commemora la colonització i extermini de les comunitats indígenes americanes i que també és la diada de les Forces Armades Espanyoles, que entre altres, tenen per mandat de la Constitució Espanyola intervenir militarment els Països Catalans en cas que decideixin iniciar un procés d’independència.

Concentracions

A més de Barcelona, també hi haurà concentracions antifeixistes a Figueres. Arran Alt Empordà ha organitzat una protesta a les 12h del matí a la Plaça de l'Ajuntament de Figueres per expressar "el rebuig profund al caràcter festiu amb què es commemora el 12 d’octubre a l’estat espanyol". 

A Girona la CUP ha organitzat una concentració a les dotze del migdia a la plaça Països Catalans i un vermut popular contra la Hispanitat. Serà a la mateixa hora que la guàrdia civil celebri la recepció oficial a la qual els regidors han rebutjat assistir i a través d’una moció van demanar que la resta de representants del consistori fessin el mateix.

Igualment, els regidors de la CUP han anunciat que assistiran a l’Ajuntament de Girona per dur a termes tasques del grup municipal, per donar suport a la resta de treballadors municipals que demà aniran a treballar i reivindicar el 12 d’octubre com a dia feiner.

A Mataró, dijous Arran Maresme va celebrar el divuitè aniversari de la Botifarrada a la Hispanitat. Des de l'any 1995, Maulets celebra aquest acte a la Plaça de l'Ajuntament de Mataró.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid