Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La protesta silenciosa contra l'euro per recepta
23/09/2012 Entrevistes

Al cap de tres mesos de la implantació de l’euro per recepta, encara hi ha veus insubmises que es neguen a assumir el copagament i continuen endavant amb la seva lluita silenciosa.

Amb motiu dels tres mesos de l'aplicació del cobrament de l'euro per recepta entrevistem un ciutadà que s'hi ha declarat insubmís. És Toni Flores, veí de Badalona que es veu obligat a prendre medicaments a causa d’una malaltia crònica.

Flores denuncia que aquesta taxa l’allunya una mica més de la llibertat que suposa poder rebre un bon tractament quan s’està malalt. Per ell, l'euro per recepta és una mesura que vol eliminar progressivament la sanitat pública". "El que cal és perseguir la corrupció i l’amiguisme que s’aprofita de la nostra sanitat", sentencia.

Per quin motiu vas decidir prendre la decisió de no assumir l’euro per recepta?
Com a malalt crònic considero inacceptable posar una taxa pel tractament de qualsevol malaltia, com si patir una malaltia fos un elecció voluntària, un caprici de luxe pel qual hem de pagar una taxa. Ens volen obligar a pagar allò que ja hem pagat. Acceptant aquesta taxa contribuïm a eliminar el Sistema Públic de Salut i el dret a una sanitat pública, un dret conquerit amb molts sacrificis i que cal preservar per a les pròximes generacions. El que cal és perseguir la corrupció i l’amiguisme que s’aprofita de la nostra sanitat.
Es tracta d'una decisió individual o col·lectiva?
Sóc una persona que participa a les entitats del meu barri [Llefià, a la ciutat de Badalona] i em vaig informar d’aquesta campanya a través del col·lectiu “Dempeus per la salut pública”.
Quin és el preu de la insubmissió?
Que passem a ser “deutors/es” de la Generalitat, de manera que poden iniciar un procediment anomenat “de liquidació i recaptació de taxes i constrenyiment”. Aquest procés preveu un recàrrec del 20% de la quantitat demandada. L’euro que no paguem es pot acabar convertint en 1,20€. Però abans farem al·legacions, per 0,20€ val la pena fer aquesta campanya, que serà una bona “inversió” pel futur si aconseguim l’objectiu marcat.
La Generalitat té constància de la teva insubmissió?
Sí, quan anem a la farmàcia i diem que no volem repagar, les farmàcies tenen un formulari de dues còpies procedent de la Generalitat. Una d’aquestes còpies va directament a la Generalitat i l’altra ens la quedem nosaltres.
T'exposes al risc de no rebre la medicació?

Si es dóna un cas de negativa a subministrar els medicaments i/o de desatenció o maltractament verbal, s’ha de denunciar. En aquest supòsit, es tractaria d’una Denegació d’Assistència, i això és delicte. Es pot denunciar amb els formularis de la Iniciativa Penal Popular o directament a una comissaria dels Mossos d’Esquadra.

Quina repercussió tindrà a llarg termini l’euro per recepta en el teu cas? I en el teu entorn?
En el meu cas, si continua la meva situació laboral en actiu, econòmicament suposa 3€ al mes; he de prendre 3 medicaments diferents. Per mi no seria un preu excessivament elevat. Però en el meu barri, un barri de classes populars, de treballadors i treballadores, hi ha molta gent que poc després de jubilar-se cauen fàcilment malalts. Aquesta gent necessita molts medicaments i al mateix temps cobren unes pensions de misèria, i els suposa una part molt important de la seva renda.
Què creus que fa falta perquè el Govern retiri la mesura?
Si som moltes, milers de persones, les que no paguem, la tramitació burocràtica serà inviable. S’hauran de replantejar la utilitat recaptatòria de la mesura punitiva contra les persones malaltes. CiU, amb el suport del PP, haurà de reconsiderar retirar la re-taxa.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid