Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets socials
La T-10 costarà fins a 9 euros i es podria cobrar 1 euro per recepta

Els professionals sanitaris adverteixen que la introducció del copagament "suposarà un greuge pels malalts crònics i les persones en atur"

24/11/2011 Política
9 euros per 10 viatges en metro o autobús, quasi un euro per trajecte. Segons ha fet públic aquest dijous El Periódico, el pròxim consell d'administració de l'Autoritat del Transport Metropolità (ATM) té previst aprovar una pujada al voltant del 10% del preu de la T-10, el títol de transport més utilitzat a l'àrea metropolitana de Barcelona. Això significaria que aquest abonament de 10 viatges passaria dels 8,25 euros actuals a uns nou euros a partir de l'1 de gener.

El paquet de noves mesures antisocials anunciat pel president de la Generalitat, Artur Mas, comença a concretar-se. En aquest sentit, La Vanguardia confirma aquest dijous que es comença a introduir a poc a poc a la sanitat catalana el copagament. Mas va dir que s'establiria un "tiquet moderador" en les receptes; unes "barreres d'accés" segons ell per evitar "el sobreús o fins i tot l'abús en el sistema sanitari".

Aquest tiquet moderador, precisa el rotatiu, pretén introduir una taxa d'entre 20 cèntims i un euro per recepta, cosa que permetria recaptar entre 60 i 70 milions d'euros l'any. Cal destacar que actualment els ciutadans ja paguen una part del medicament. El pacient paga el 40% del preu del medicament i el malalt crònic el 10%.

Els professionals de la salut ho critiquen

Metges de Catalunya (MC) ha retret a Mas la “falta de rigor i transparència” en la presentació del full de ruta econòmic per al 2012 que preveu, entre altres mesures d’estalvi, una nova retallada salarial als funcionaris encara per determinar i la imposició d’una taxa per recepta farmacèutica.

El sindicat critica la "vaguetat" de Mas, a qui recrimina la inconcreció del nou paquet de mesures d’austeritat, així com el fet de no haver detallat l’estat de comptes que justifica aquesta segona fase d’ajustos per reduir el dèficit públic. MC considera que cal exigir una “major responsabilitat” al cap del Govern, abans de demanar nous sacrificis als empleats públics que “ja pateixen, des de fa anys, nombroses retallades i congelacions salarials”.

Així mateix, adverteix a l’executiu català que la possible introducció de tiquets moderadors per posar barreres en l’accés a les receptes “suposaria un greuge per als malalts crònics i per a les persones en atur, i podria vulnerar la Llei de garanties i ús racional dels medicaments de l’any 2006”.

En aquest sentit, recorda que “les comunitats autònomes no tenen competència per imposar taxes sobre els preus dels fàrmacs”, ja que es trencaria el principi d’igualtat dels ciutadans en adquirir, amb condicions econòmiques idèntiques, un mateix medicament a tot l’Estat. No obstant això, el sindicat veuria amb bons ulls un reajustament del sistema de copagament dels medicaments en funció del nivell de renda de les persones, amb independència del seu estatus a la Seguretat Social.

MC també ha criticat Mas per la interpretació que ha fet dels resultats electorals i ha remarcat que "l’únic plebiscit real sobre les retallades sanitàries ha estat l’ampli seguiment de la vaga" que va convocar el sindicat els dies 15 i 16 de novembre, on set de cada 10 facultatius s’ha mobilitzat contra els ajustos.
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid