Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Mas, el toro, el lloro, el mico i el senyor de Puerto Rico

Artur Mas ja comença a ensenyar l’orella

26/09/2012 Joana Gorina
Joana Gorina Joana Gorina

Tal com l’independentisme havia estat vaticinant des de fa anys, els sectors conservadors de l’anomenat sobiranisme comencen a fer aigües i allà on semblava que volien dir independència ara ja parlen del “Model Puerto Rico”, forma d’Estat anomenat “Lliure associat”, que és més associat que realment lliure ja que les condicions de dominació es continuen mantenint. En el nostre cas es mantindrien les pautes de l’autonomia actual i també l’espoliació fiscal, però potser amb una mica més de diners per a poder fer les grans infraestructures dels negocis capitalistes.

Aquestes advertències i recels de l'independentisme cap a les falses sortides del sobiranisme conservador ja contemplaven la possibilitat que s'escudessin en un model com el de Puerto Rico, les fórmules neoforals i les estructures d'Estat amb obediència a la Corona. Llegiu els articles del passat mes de març “CDC: La independència a la corda fluixa” de Carles Benítez i “Catalunya (Països Catalans) serà republicana o no serà” de Joan Rocamora, publicats tots dos molt abans de la gran manifestació de l'11 de Setembre.

Segons explica la notícia de “Libertad digital” en la seva edició del 24 de setembre al vespre, l’actual president de la Generalitat del Principat, en unes declaracions fetes davant el seu públic, assenyala que ell no és independentista i que el seu model és el de Puerto Rico.

El suposat independentisme dels convergents no ha durat ni quinze dies, així?. La desinflada dels catalanistes conservadors ha estat espectacular i no els ha durat

Sap realment a què s’exposen aquest polític i el seu partit? La popularitat pírrica que ha aconseguit podria caure en picat ja que ve a dir: no faig cas als anhels de llibertat del poble català manifestats clarament el dia 11 de Setembre sinó que me’n vaig amb els empresaris a “arreglar” el seu assumpte. Era d’esperar. Però ha estat realment patètic.

Els porto-riquenys tenen la condició de ciutadans nord-americans des de 1917, quan el Congrés dels Estats Units va aprovar la Llei Jones. Encara que la seva relació amb els Estats Units és similar a la d'un estat de la Unió, i que se li va permetre la redacció d'una constitució per al maneig d'assumptes locals. El que no diuen els lloros i els micos de la claca mediàtica convergent és que Puerto Rico és un “Estat lliure associat” subjecte als poders plens del Congrés nord-americà mitjançant la Clàusula Territorial. Això vol dir que la capacitat d'exercir la seva sobirania recau en el Congrés dels Estats Units, allò que argumenten sempre des del poder de l'Estat i l'espanyolisme per continuar perpetuant la dominació dels Països Catalans.

Els lloros, els micos i el Senyor de Puerto Rico tampoc expliquen que el Congrés nord-americà no accepta la traducció literal d'”Estat lliure”, i per tant la condició d'Estat s'esvaeix en el país de la Unió dels Estats, quedant en una cosa més similar a la “colònia associada.” De fet, els EEUU tècnicament no el consideren un Estat associat, sinó un territori organitzat amb unes relacions especials. I així, la denominació en anglès que fan servir als EEUU és Commonwealth of Puerto Rico.

No volem el model del Puerto Rico ocupat i subjugat. Ni per a Puerto Rico ni per a nosaltres, catalanes i catalans de Salses a Guardamar. El nostre model és la independència, la ruptura amb Espanya.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid