Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Terra cremada: incendis a l'Alt Empordà i la Noguera

Focs a l'Alt Empordà i la Noguera, que provoquen quatre morts i nombrosos ferits. Continua el vent de tramuntana que afecta la xarxa elèctrica i telefònica. Primeres veus que demanen responsabilitats polítiques davant del desastre

23/07/2012 Territori
Un conjunt d'incendis han destruït grans zones boscoses i matolls i alguns continuen al llarg del Principat. L'incendi de més gravetat localitzat a l'Alt Empordà ja ha destruït més de 13.000 hectàrees. Els entorns de la Jonquera crema des d'aquest diumenge a migdia sense control i aquesta nit encara no havia estat controlat. Molts veïns han hagut de restar confinats al nucli urbà per evitar tots els desplaçaments. [Vegeu la cronologia]

Per altra part, ja s'han produït quatre morts a causa dels efectes del foc: un a Llers, a conseqüència d'un atac de cor, i dos a Portbou, que fugien de l'incendi i han caigut per un penya-segat. Els de Portbou són un home de 60 anys i la seva filla de 15 s'han llençat l'aigua espantats per l'aproximació de les flames. També ha mort una persona Llers. Aquest matí ha mort un home francès que havia patit cremades al 80% del cos pel foc de la Jonquera.

A Campmany i Agullana, tamé han resultat cremades diverses persones. A Figueres hi ha hagut dos intoxicats pel fum. A diverses poblacions d'aquesta comarca s'han habilitat poliesportius i altres espais per acollir les persones que no ha pogut arribar a casa seva, moltes de les quals viatjaven a l'Estat francès.

La viruència del foc, que a l'incendi principal de l'Alt Empordà ha començat poc abans de la una del migdia en una vegetació del lateral de la N-II, ha fet tallar aquesta carretera, l'autopista AP-7 i la circulació ferroviària. Ha provocat colapses quilomètriques. [Vegeu vídeos de Vilaweb.cat]

A hores d'ara un dispositiu format per una setantena de dotacions terrestres dels Bombers de la Generalitat continua treballant durant la matinada al poderós incendi de l'Alt Empordà, que crema des de primera hora de la tarda d'aquest diumenge i ha avançat amb agressivitat. Els esforços dels bombers se centren ara al flanc dret per evitar que el foc avanci en direcció oest, cap a la comarca de la Garrotxa. En total s'ha comptabilitzat que l'incendi que ha provocat moltes víctimes ferides, els dos morts a Portbou i una de les quals mortal l'home de 75 anys que ha patit un infart a a Llers.

Incendi a la Noguera

També a la Noguera s'ha viscut una situació d'incendi, que segons les fonts oficials resta controlat a hores d'ara. Ha afectat una petita zona de camps de conreu i massa forestal, a Castelló de la Farfanya, que ha obligat a mobilitzar disset dotacions dels Bombers de la Generalitat de Catalunya.

Continua la tramuntana i afecta la xarxa elèctrica i telefònica

La forta tramuntana està complicant la situació dels incendis durant aquesta nit. L'incendi també ha afectat la xarxa elèctrica i 3.800 abonats s'han quedat sense subministrament i altres tantes sense servei d'ADSL.

Terra cremada i responsabilitats polítiques

Malgrat que en el cas de Portbou hi ha indicis que apunten a una burilla llençada des d'un vehicle, el fet que s'hagin produït diversos focs a diferents indrets del Principat ha aixecat ràpides mostres d'indignació, així com la reclamació de responsabilitats polítiques. Tal i com va passar amb els incendis dels País Valencià fa pocs dies, el usuaris de les xarxes socials han estat els primers a reclamar la responsabilitat del Govern autonòmic en els múltiples incendis, especialment pel fet que el de l'Alt Empordà encara continua desbordat.

Nombroses piulades han acusat el Govern autonòmic d'irresponsable i temerari pel fet d'aplicar les retallades en els serveis d'extinció d'incendis forestals. Un reacció similar a la produïda al País Valencià recentment. Una altra notícia vinculada a aquestes negligències governamentals és el fet que la benzinera de Rialp, al Pallars Sobirà, no subministra gasoil als bombers dels parcs de Sort i Llavorsí perquè la Generalitat els deu 10.000 euros de l'incendi de Gerri de la Sal.

Per un altra banda, també les xarxes socials han servit per despertar la solidaritat i organitzar la informació entorn dels incendis: per una banda han estat una eina útil per ajudar a evacuar persones i per una altra ha mobilitzat voluntaris per treballar contra els focs. En aquest sentit, en el cas de Twitter i Facebook s'han realitzat nombrosos comentaris a favor del cos de bombers i els voluntaris, que han rebut gran elogis, i el tag #gràciesbombers.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid