Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Homenatge
Simposi Internacional sobre Joan Fuster a la UB

"Fuster va esdevenir un historiador, d’una manera no convencional, però amb una influència sobre la recerca universitària posterior molt més suggestiva i fructífera que la de la majoria de prohoms acadèmics" segons Pau Viciano en la seva ponència pel Simposi

02/05/2012 Cultura

La Universitat de Barcelona (UB) inaugura avui un Simpòsium Internacional sobre Joan Fuster, que abordarà la repercussió de l’obra de l’assagista de Sueca amb la participació, entre altres, de Salvador Company, Jaume Pérez Montaner, Xavier Pla, Pau Viciano, Toni Furió i Dominic Keown. Les jornades s'allargaran fins divendres (programa)

Sota el títol de "Joan Fuster: Figura de Temps", la UB vol  commemorar el vintè aniversari de la mort de Joan Fuster; però, de manera coherent amb les seves reticències als homenatges, volen fer extensiva aquesta excusa per estudiar la seva obra al seixantè aniversari de la primera anotació del seu Diari (1952-1960), al cinquantenari de la publicació de Nosaltres, els valencians i El País Valenciano, i al quarantè aniversari de Literatura Catalana Contemporània. Tot plegat, des de la perspectiva que dues dècades més tard del seu traspàs permet per a la reconsideració de la seva figura, als 90 anys del seu naixement.

Les jornades pretenen una revisió crítica del que significaren aquests moments inicials de la seva obra en el seu dia, i del que signifiquen avui per nosaltres aquells llibres. El títol d’aquest simposi s’inspira en Figures de temps, que va ser el primer lliurament del Diari, però també remet a una polièdrica temptativa de definició de la literatura, la història i el pensament en uns instants decisius per a la cultura catalana contemporània.

Segons els organitzadors del simposi, aquestes fites marquen una trajectòria literària i personal, però també una època històrica en les lletres europees: l’inici d’una de les obres memorialístiques i assagístiques més influents del segle XX, un punt d’inflexió decisiu pel que fa a la nostra concepció de la figura de l’intel·lectual, i els fonaments d’una de les principals propostes històrico-crítiques de què s’ha dotat la literatura catalana, en línia amb els més importants corrents crítics internacionals. "Des d'aquesta perspectiva, l'obra de Joan Fuster, en procés d’edició crítica, es concep com un dels puntals del nostre present " apunten.


Exposició

Durant el Simposi, a la  Sala “La Capella” de l'edifici històric de la UB, es farà una exposició de primeres edicions de llibres de Joan Fuster i d'altres materials bibliogràfics que permeten apreciar la l'obra de l'escriptor valencià en tots els seus vessants. L'objectiu d'aquesta exposició és mostrar de quina manera Fuster va desenvolupant, des de les seves primeres publicacions, un projecte literari i intel·lectual que desemboca en el seu llibre clau de 1962, en tant que el pot redactar precisament com a punt culminant d'aquella trajectòria prèvia, i punt d'inflexió en la seva obra i en la cultura catalana.

 

Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid