Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Vaga 22-M
Milers de persones fan vaga i surten al carrer per l'educació pública

Us expliquem com va anar la vaga al Principat, País Valencià i Illes Balears, on hi havia convocada una jornada de lluita

22/05/2012 Educació

Milers de persones s'han manifestat aquest dimarts per les ciutats dels Països Catalans responent la crida unitària dels sindicats per intensificar la defensa de l'ensenyament públic.

Per primera vegada, professors, pares, treballadors i estudiants de tots els centres d'ensenyament públic dels Països Catalans -d'infantil, primària, secundària i universitat- han fet vaga i han sortit massivament al carrer per la qualitat de l'educació pública i en contra de les retallades.

Principat

La més nombrosa ha estat la manifestació de Barcelona. Sota el lema "Contra les retallades en educació", 150.000 persones -segons els sindicats- s'han concentrat al migdia a la plaça Universitat de Barcelona per participar en la manifestació pel centre de la capital catalana. La marxa, de caràcter festiu i familiar, ha arrencat pocs després de dos quarts d'una del migdia.

Des de Plaça Universitat, educadors d'escoles bressol, mestres d'Infantil i Primària, professors de Secundària, Batxillerat i Formació Professional, així com també universitaris i estudiants, i altres treballadors del sector de l'educació, han omplert els carrers de la capital catalana en un clam unitari a favor de l'educació pública. Lemes reivindicatius i missatges com ''Ens roben el futur'', ''Quin futur ens espera?'', ''Els nostres fills també retallen però ho fan millor'' o ''L'educació és inversió, no una despesa'' omplien les pancartes de tots els manifestants que reclamaven una educació pública i de qualitat amb samarretes grogues on s'hi podia llegir ''SOS Educació Pública''.

A Tarragona 4.000 persones, 7.000 segons els sindicats, s'han manifestat a la tarda pel centre de la ciutat. La manifestació unitària ha arrencat cap a dos quarts de sis de la tarda des de la plaça Imperial Tàrraco i ha recorregut la Rambla Nova, el carrer Sant Francesc i la Rambla Vella fins a arribar a l'Ajuntament. A Tortosa també s'ha fet una concentració que ha aplegat unes 200 persones. El seguiment de la vaga al Camp de Tarragona ha superat el 50% segons els sindicats, mentre que segons Ensenyament ha estat del 18,59%. A les Terres de l'Ebre ha estat del 25% a primària i del 50% a secundària segons els sindicats i del 20% segons el Govern.

A Lleida més de 2.000 persones han sortit al carrer en una protesta que ha arrancat davant els serveis territorials d'Ensenyament i ha acabat davant la subdelegació del govern espanyol a Lleida. En aquest punt, un centenar d'universitaris han seguit la protesta pel seu compte. A Ponent la vaga ha tingut un seguiment del 14%, segons el Departament d'Ensenyament, mentre els sindicats xifren l'aturada entre un 50% als centres de primària i en un 25%, als de secundària. A la Universitat de Lleida, han seguit la vaga un 80% dels estudiants, segons Coordinació de Rectorat.

I a Girona han estat unes 2.000 les persones que han transcorregut des de la plaça de la Independència fins a la delegació del Govern. El seguiment de la vaga a la demarcació ha estat del 52%, segons USTEC-STES, i del 17,8% segons el Govern. A més, els estudiants de la UdG han ocupat el rectorat i hi passaran la nit.

A Catalunya, els sindicats han xifrat al voltant del 60% el seguiment de la jornada de vaga, una bona xifra tenint en compte la situació econòmica de les famílies i les mobilitzacions anteriors, segons han dit, i han afirmat que la comunitat educativa està conscienciada per lluitar per evitar que les retallades afectin la qualitat de l'ensenyament públic.

USTEC·STEs considera que la convocatòria de vaga ha significat "un important pas endavant a l’hora d’unificar els diferents sectors de la comunitat educativa en una lluita comú contra les retallades i en defensa de l’ensenyament públic". Segons afirma, la majoria de centres educatius de Catalunya han estat afectats per la convocatòria de vaga, més de la meitat del professorat ha seguit la convocatòria a tot el territori, mentre que als instituts i universitats s’ha aturat tota l’activitat.

USTEC·STEs avisa que aposta per la continuïtat de les mobilitzacions, des de la unitat del professorat i la comunitat educativa, com a única via que pot frenar les retallades i redreçar l’actual situació.

País Valencià

Al País Valencià, el seguiment de la vaga general ha paralitzat des de l'educació infantil fins la universitat. A la manifestació de la vesprada unes 100.000 persones s'han manifestat contra les retallades i en defensa de l'escola pública en tot el País Valencià –60.000 en València, 25.000 en Alacant i 12.000 en Castelló.

Segons els sindicats, el gran seguiment ha posat en evidència el malestar que existeix amb les polítiques educatives del govern espanyol i del govern valencià. Unes polítiques que suposen "un atac, sense precedents, a l'educació com un dret fonamental i universal per a totes i tots". La resposta ha estat contundent malgrat totes les pressions i amenaces que ha patit el professorat valencià, ha informat el sindicat STEPV.

En les universitats valencianes no n'hi ha hagut activitat docent. El seguiment entre les treballadores i treballadors ha estat del 80%. Per universitats cal ressenyar el 95% de la Universitat d'Alacant; el 85% del PAS i el 95% del PDI de la Universitat Politècnica de València; el 75% del PAS i el 90% del PDI de la Universitat de València, el 43% del PAS i el 97% del PDI de la Universitat Jaume I de Castelló i el 50% de la Universitat Miguel Hernández d'Elz. En totes elles no n'hi ha hagut presència estudiantil en sumar-se massivament a la vaga.

En l'ensenyament públic no universitari, la vaga ha estat del 65%. Per demarcacions, el seguiment ha estat del 68% a Alacant, 63% a Castelló i 65% a València. Moltes professores i professors han denunciat l'establiment d'uns serveis mínims de forma irregular o les pressions de la inspecció educativa o d'algunes direccions per obstaculitzar el dret constitucional a la vaga.

STEPV assegura que les mesures dels governs espanyol i valencià afecten la qualitat de l'ensenyament del conjunt del sistema educatiu valencià des de l'educació infantil a la Universitat, empitjora les condicions laborals del personal que hi treballa, suposa l'acomiadament de milers de professores i professors de la pública universitàriai no universitària i tanca les portes de les universitats a milers de joves.

Per tot açò, STEPV exigeix la retirada del Decret 1/2012 i del Reial Decret 14/2012, així com l'obertura de negociacions per garantir una inversió suficient de recursos i la dotació de professorat i personal que garantesquen una educació pública i de qualitat per a totes i tots.

Illes Balears

Les Illes Balears, juntament amb el País Basc i la Rioja, són els únics territoris de l'Estat que no s'han sumat a la convocatòria de vaga a l'ensenyament. Tot i així, la jornada de lluita s'ha fet sentir sobretot amb l'ocupació de la Conselleria d'Educació per part dels estudiants, tot i que han estat desallotjats.

A més, s'han celebrat altres accions de protesta, com casserolades o assemblees de treball. A l'Arxipèlag les casserolades s'han repetit per tots els centres i han anat acompanyades de pancartes reivindicatives i camisetes verdes. A les 18h la Plataforma CRIDA ha celebrat una concentració a la Plaça del Tub per anar en columna cap a l’Escorxador, on s'ha realitzat una gran casserolada a les 19h anomenada “Rescata l’educació” o convocada per STEI-i, FETE-UGT, CCOO, FAPA i FADAE. L'acte ha aplegat més de 3.000 persones.

S'han viscut altres protestes, com una marxa fúnebre contra les retallades a la sanitat o les escridassades contra el persident Bauzá a Santa Margalida i Pollença.

Valora
Vídeos
L'Assemblea de la UIB ocupa la Conselleria d'Educació

L'Assemblea de la UIB ocupa la Conselleria d'Educació i la cap de gabinet del conseller Bosch agredeix un company.

Estudiants ocupen la Conselleria
Vaga 22M
vaga22m
22M Cacerolada IES Felanitx
Cacerolada a l'IES Felanitx, per una educació pública, popular i en català! Prou retallades!
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid