Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#nopucpagar
22-M: Vaga massiva contra les retallades a l'ensenyament públic

Professors, pares, treballadors i estudiants des de l'escola bressol a la universitat estan cridats a secundar la vaga d'aquest dimarts i participar a les manifestacions que hi ha convocades a tot el país

22/05/2012 Educació

Professors, pares, treballadors i estudiants de tots els centres d'ensenyament públic dels Països Catalans -d'infantil, primària, secundària i universitat- estan cridats aquest dimarts a fer vaga per la qualitat de l'educació pública i en contra de les retallades.

El País Valencià va començar dimecres passat una vaga de sis dies a l'educació pública en protesta per les retallades de la Generalitat i defensar l'ensenyament públic. La vaga té lloc els dies 16, 17, 22, 23, 30 i 31 de maig. L'aturada d'aquest dimarts es produeix arreu del país.

Convocatòria unitària i massiva

Aquesta vaga d'abast estatal en defensa de l'ensenyament públic és transversal (de 0-3 fins a la universitat) i unitària, ja que compta amb el suport de tots els sindicats del país. USTEC·STEs, CCOO, ASPEPC·SPS, FETE‐UGT, CGT, PUDUP, SE, SEPC, AJEC, AEP i IAC signen un manifest conjunt que alerta que "som davant d’un atac sense precedents en contra de l’educació, de les condicions de treball del professorat i del dret a l’ensenyament públic i de qualitat que tenen tots els nostres infants i joves".

Els sindicats consideren que el 22-M "ha d’obrir un procés de confrontació directa amb els dos governs que no s’aturi fins a aconseguir frenar les retallades i posar les bases per recuperar el dret a l’educació pública i gratuïta per a tothom que, dia rere dia, ens estan robant".

El SEPC -que ha fet una crida a difondre l'etiqueta #nopucpagar- destaca que "els estudiants hem assumit el dret, la responsabilitat i el deure de mobilitzar-nos i fer front a una situació que deixa en plena degradació un ensenyament que ja té moltes mancances". En aquest sentit, remarca que l'ensenyament, "entès com una inversió per les classes populars i una despesa pels governants, és víctima de retallades pressupostàries que redueixen la massa salarial de mestres i professors, com l’acomiadament de centenars d’aquests". Per això, anima a plantar cara a l’augment de taxes, a les retallades i als acomiadaments "perquè lluitarem fins al final per un ensenyament gratuït, públic i de qualitat".

La CUP també ha fet una crida a participar a la vaga per " defensar els serveis públics i combatre l’amenaça de la privatització” ja que “s’està fent pagar a les classes populars una crisi que no han provocat a través de retallades sagnants en sectors claus com són l’educació i la sanitat”.

De la seva banda, la COS i la Intersindical-CSC també han fet públic el seu suport a la vaga. El primer ha volgut destacar la tasca organitzativa, mobilitzadora i pedagògica de la incipient Xarxa de Defensa de l'Ensenyament Públic del País Valencià i ha cridat a la màxima participació a les manifestacions i a la vaga per part dels treballadors dels centres públics, concertats, cooperatives, etc., i de tots els nivells, arreu dels Països Catalans al sud de l'Albera. També

la Intersindical-CSC s'ha adherit a la vaga i ha animat a participar-hi activament. Segons assegura, les mesures dels respectius governs provoquen un empitjorament de la qualitat de l’ensenyament, de les condicions de treball i retributives del professorat i una pèrdua de llocs de treball. Pel que fa a secundària, destaca l'augment de les hores lectives, la ràtio d'alumens per aula, la no cobertura de les substitucions, la massificació de les aules i la pèrdua d’atenció a l’educació.

Manifestacions

Mataró: 10.00h davant l'ajuntament.
Tortosa: 12.30h davant els SSTT i 18.30h Pl. Barcelona
Girona: 12.00h davant de la Seu de la Generalitat.
Figueres: 18.30h davant l'ajuntament.
Igualada: 18.30h davant l'INS Joan Mercader (Performance) i 19.00h plaça de Cal Font (Manifestació).
Barcelona: 12.30h Pl Universitat. El bloc universitari (encapçalat per la pancarta "Ni pujada de taxes, ni acomiadaments. Salvem la universitat pública") estarà situat a la cruïlla de la Gran Via amb el carrer Aribau.
Sabadell: 9.30h Plaça Dr. Robert
Tarragona: 18.30h a la Imperial Tàrraco
València: 12.00h concentració davant Conselleria d'Educació / 18.00h manifestació des de Sant Agustí.
Castelló de la Plana: 1800h Plaça de les Aules.
Mallorca: 17:00h Davant la Conselleria d'educació i Cultura.

Reivindicacions de la PUDUP

1- La congelació dels preus de les matrícules universitàries, i la rebaixa en aquelles famílies que estan patint una situació econòmica greu, per tal d’avançar en la gratuïtat total de la universitat pública.
2- Que es torni a les xifres de personal contractat de principis d’aquest curs, per tant que no es produeixi cap acomiadament, ni rescissió de contracte, de professors, ni membres del PAS.
3- Un augment en les inversions en recerca i investigació, com a mesura imprescindible per sortir d’aquesta crisi econòmica.
4- La retirada de totes les mesures pressupostàries que estan asfixiant les universitats públiques.
5- L’inici d’un procés democràtic i participatiu de reflexió i anàlisi sobre el futur de la universitat, entre tots els agents educatius i socials, per tal de construir la universitat de totes i per a totes.

País Valencià

El comitè de vaga de l’ensenyament públic valencià format pels cinc sindicats de la Mesa Sectorial ha decidit mantindre la jornada de vaga d'aquest 22 de maig i mobilitzacions per als dies 23, 30 i 31 consistents en assemblees, concentracions a les portes dels centres educatius i una manifestació el dijous 31 per defensar els serveis públics, juntament amb la resta de sindicats de l’àrea pública. Unes jornades que compten amb el suport del SEPC.

La publicació en el DOCV de l'aplicació de les “mesures urgents de racionalització” del Ministeri d’Educació ha estat qualificada per les organitzacions sindicals com de "política de fets consumats" i l’entrevista amb la màxima responsable de l’educació a l’àmbit autonòmic ha tingut com a únic resultat poder comunicar-li el desacord amb la utilització de reunions informatives per avalar els seus decrets amb la frase “prèvia negociació amb els agents representants de la comunitat educativa”.

Els cinc sindicats valoren que aquesta posició de l’administració educativa equival a la negativa a negociar i per tant, mantenen la convocatòria de vaga a l’ensenyament públic per aquest dimarts i les tres manifestacions a les capçaleres de província a les 18h.

A més, convoquen mobilitzacions per als dies 23, 30 i 31 de maig:

- Dia 23: inici de les assemblees informatives sobre els efectes del Decret 73/2012 a l’ensenyament públic: augment de ratio i reducció de la plantilla docent.
- Dia 24 i 31: concentració al matí a les portes dels centres educatius públics
- Dies del 23 al 30: Elaboració i distribució a tota la comunitat educativa d’informació relativa a com quedaran les plantilles i aules de cada centre educatiu. En especial mesurament de les dimensions de les aules i de la situació en la que quedaria l’alumnat.
- Dies del 23 al 30: Assemblees, tancaments accions que impliquen tota la comunitat educativa per informar sobre els efectes de les retallades.
- Dia 31: Manifestacions a les 19.30 h. a Castelló, València i Alacant contra les retallades als serveis públics.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid