Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Repressió
El Síndic avisa: Als CIE es tortura

El govern espanyol anuncia canvis als CIE el dia que obre les portes del centre de la Zona Franca amb els interns incomunicats

30/04/2012 Drets i Llibertats

El secretari d'Estat de Seguretat, Ignacio Ulloa, i la delegada del govern espanyol a Catalunya, María de los Llanos de Luna, han volgut acabar aquest dilluns amb les nombroses veus que fa temps que s'alcen en contra de les vulneracions de drets humans als Centres d'Internament d'Estrangers (CIE). Per això han encapçalat una comitiva que ha visitat aquest dilluns el CIE de la Zona Franca.

Interns incomunicats

Ha estat una visita inèdita, ja que els mitjans de comunicació tmabé hi han pogut entrar amb ruta per les instal·lacions inclosa. Ara bé, han hagut de respectar en tot moment les delimitacions de la policia espanyola i no han pogut conversar amb cap intern. És més, la policia espanyola ha retingut tots els interns al pati i els ha acordonat per impedir que es dirigissin als mitjans. Alguns dels immigrants han cridat els periodistes, però el Ministeri de l'Interior ha impedit els mitjans no només dirigir-s'hi, sinó fins i tot gravar-los, així com tot el material antidisturbis del CIE.

Una visita que Ulloa ha fet servir per anunciar diverses reformes als CIE amb l'objectiu d'acabar amb les crítiques. Així, ha anunciat que els CIES prioritzaran l'internament dels immigrants amb antecedents per expulsar-los en 60 dies i la promoció d'una major implicació de les ONG en les tasques assistencials. 

El Síndic alerta que no s'ha complert amb els protocols

El Síndic de Greuges, a qui es va vetar l'entrada al mateix CIE de la Zona Franca, ha criticat la visita de les autoritats espanyoles i els ha advertit que cal seguir els protocols de Nacions Unides i del Consell d'Europa, signats per l'Estat espanyol. Aquests recomanen explícitament que les visites dels organismes encarregats de la supervisió dels centres i de prevenció de maltractaments i tractes degradants es facin sense anunci previ i s'entrevistin les persones allà detingudes, a més de considerar els historials dels aspectes més dubtosos o conflictius. "Semblaria que cap d'aquests extrems ha estat respectat en la visita al CIE d'aquest matí organitzada pel Ministeri de l'Interior", afirma Rafel de Ribó.

No a les reformes, "reconsideració integral" per eradicar les pràctiques de tortura

El Síndic ha rebutjat també les reformes que vol aplicar el Ministeri de l'Interior als CIE i ha exigit una "reconsideració integral d'aquest tipus de centres". El Síndic defensa un replantejament d'aquests centres per les denúncies de tortura que acumulen. Així, afirma haver rebut dades sobre irregularitats des de fa temps. De fet, aquest dilluns ha revelat que només en la darrera setmana ha rebut quatre queixes d'interns del centre que denunciaven la seva situació d'expulsió imminent malgrat existir indicis raonables d'arrelament.

D'aquests, en algun cas la denúncia ha estat motivada per possibles maltractaments, assegura, i assenyala que ha obtingut un certificat mèdic on es constata que el diumenge 22 d’abril a la nit un intern del CIE va ser portat a un Centre d’Urgència d’Atenció Primària que va diagnosticar traumatisme toràcic.

És per això que Ribó ha dit al govern espanyol que posa a disposició de la Fiscalia aquest informe perquè "investigui si aquest traumatismes va ser produït per maltractaments".

1.500 expulsions l'any passat

Durant el 2011, dels 1942 ingressos, uns 1.500 (949 expulsions ordinàries i 690 expulsions qualificades) van acabar en expulsió. Duran el primer trimestre del 2012, s'han fet 394 ingressos, i 22 expulsions ordinàries i 193 qualificades, és a dir, el percentatge d'expulsions és més alt, tal com preveu el ministeri.

El nou reglament resumit per Ulloa seguirà amb la mateixa cobertura mèdica que fins ara a l'interior dels CIE, clarament insuficient per atendre pacients greus. La cobertura actual consta d'un professional mèdic de 8 del matí a 10 de la nit, i d'un telèfon d'assistència durant la nit.

Pel que fa a les tortures, tant la policia espanyola com Ulloa han apel·lat en tot moment a les "autolesions".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid