Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un jove segrestat a la presó d'immigrants se suïcida

Un noi ha mort aquest matí al Centre d'Internament per a persones Estrengeres (CIE) de la Zona Franca de Barcelona.

Segons el relat de testimonis de persones retingudes al mateix CIE i per familiars d'altres interns als que també han informat perquè es donessin a conèixer els fets, el jove es trobava retingut al CIE pendent de l'execució d'una ordre d'expulsió, des de feia 20 o 30 dies, i que actualment estava en aïllament.

13/05/2010 19:09 Drets i Llibertats

Aquestes persones han denunciat també agressions per part dels funcionaris i amenaces del Director del centre. Davant aquests fets, i sempre segons la seva versió, un grup de persones ha iniciat una vaga de fam en protesta del maltractament que pateixen.

SOS Racisme ha intentat fer tot tipus de gestions per intentar conèixer més detalls dels fets i poder verificar la informació. Però atesa la situació de manca de transparència que envolta el CIE ens ha estat impossible. En aquest procés han aconseguit contactar amb el director del centre, que ha refusat a donar cap informació i ha derivat l'entitat a la Jefatura de Policia Nacional, on han confirmat la mort per suïcidi, segons la versió oficial, d'un home de 22 anys aquesta matinada al CIE de Zona Franca.

SOS Racisme recorda que aquestes persones són privades de la seva llibertat tot i no ser delinqüents, només han comès una falta administrativa, que és no tenir la documentació en regla. I poden estar retinguts fins a 60 dies en aquests centres que no són penitenciaris i per tant no tenen normes reguladores de funcionament.

Davant aquests fets SOS Racisme denuncia:

- Les vulneracions de drets fonamentals i agressions que es donen en els CIES i la situació d'indefensió de les persones retingudes. Una situació tan greu que fins i tot pot portar una persona al suïcidi, com hagués estat aquest cas de confirmar-se la versió oficial.

- El secretisme que envolta els CIES i que propicia el context per vulneracions de drets i abusos cap a les persones retingudes. Existeix una impossibilitat d'accés tan per part d'agents socials com de mitjans de comunicació. I molta por per part de les víctimes a veure agreujada la seva situació si ho denuncien.

- L'existència a Catalunya d'aquest espai que està fora del marc legal, el que permet que es donin aquestes vulneracions de drets. Un realitat inconcebible en un Estat democràtic i de dret.

SOS Racisme demana:

- Una investigació dels fets que s'han donat i es donen contínuament al CIE de la Zona Franca, depurant responsabilitats. Hem de recordar que el cas més recent de denúncies per agressions el recollíem el passat mes de febrer.

- Un cop més, el tancament dels Centres d'Internament per a persones estrangeres, ja que són la mostra més flagrant de la vulneració dels drets de les persones en un Estat democràtic i de dret.

- Mentre continuïn oberts els CIES, exigim una normativa amb contingut estricte de garanties jurídiques i humanitàries que reguli els centres, preservi la dignitat humana de les persones internes i garanteixi més transparència sobre aquests. I tal com ja marca la darrera reforma de la Llei d'estrangeria, es permeti l'entrada a les associacions de defensa dels drets humans.

Fem una crida a mitjans de comunicació, institucions, associacions, entitats i societat civil, que pressionin perquè s'esclareixin els fets i es tanquin els Centres d'Internament per a persones Estrangeres.

Des de SOS Racisme-Catalunya un cop més oferim el Servei d'Atenció i Denúncia per a les Víctimes de Racisme i Xenofòbia (SAiD) a aquelles persones i familiars que hagin vist els seus drets vulnerats.

 

Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid