Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Drets humans
L'Estat impedeix l'entrada del Síndic al CIE de Zona Franca

La visita, prèviament comunicada, s'ha realitzat en qualitat d'Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura

17/04/2012 Drets i Llibertats
La delegada del govern espanyol, María de los Llanos de Luna, i la Comissaria General d'Estrangeria han impedit aquest dimarts que el Síndic de Greuges, Rafael Ribó, visités el Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de la Zona Franca, denunciat en diverses ocasions per vulneracions dels drets humans en el tractament dels interns.

El síndic i altres membres del seu equip, en qualitat també d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura (ACPT), han vist denegada l’entrada aquest dimarts matí al centre d’internament d’estrangers tot i que havien comunicat prèviament la visita a De los Llanos de Luna i a la Comissaria General d'Estrangeria, segons ha confirmat el mateix síndic.

El Síndic té, entre altres funcions, la de supervisar els centres on hi ha persones privades de llibertat. Des de l’any 2010 ha rebut diverses queixes de persones internes al CIE de la Zona Franca i ha obert tres actuacions d’ofici. Dues amb motiu de la mort de dos interns, l’última el gener de 2012, i una tercera arran de la vaga de fam d’un grup d’interns per denunciar les condicions del centre.

El Síndic, en aplicació de l’article 56 de la Llei del Síndic, ha sol·licitat la col·laboració de la Delegació del Govern d’Espanya a Catalunya per obtenir informació i completar aquestes actuacions d’ofici. La Delegació del Govern no ha facilitat cap informació al Síndic i ha incomplert l’article esmentat de la Llei del Síndic, segons ha explicat Ribó, que reafirma la necessitat de normalitzar, d’acord amb la legislació vigent, les funcions del Síndic també al CIE de la Zona Franca.

La Llei del Síndic també atribueix a la institució, en virtut del Protocol facultatiu de la Convenció de les Nacions Unides contra la tortura i altres tractes o penes cruels, inhumans o degradants, adoptat per l’Assemblea General de les Nacions Unides i ratificat per Espanya, la condició d’Autoritat Catalana per a la Prevenció de la Tortura i d’altres Tractes o Penes Cruels, Inhumans o Degradants, amb el caràcter d’organisme independent. Algunes de les funcions del Síndic com a ACPT són visitar periòdicament els espais en què es trobin persones privades de llibertat i fer recomanacions a les autoritats competents.

Llanos de Luna demana al Síndic que no intervingui


Davant la denúncia pública del Síndic, la delegació del govern espanyol a Catalunya ha emès un comunicat en què manifesta que “per respecte institucional i competencial”, el Síndic de Greuges "no hauria d'intervenir en aquells òrgans de l'Administració General de l'Estat sobre els quals no té competències", en referència a l'Administració General de l'Estat.

Respecte a la prevenció de la tortura, la Delegació remarca que "l'única institució investida per les Corts Generals amb competències en tot el territori espanyol i sobre totes les administracions, inclosa la catalana, és el Defensor del Pueblo". En aquest sentit, assegura que "no tindria cap inconvenient a mostrar les dependències a representants de Nacions Unides si així ho sol·licitessin".
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid