Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Immersió lingüística
Demanen al govern que planti cara a Madrid en defensa de la llengua

Anuncien que ja s'han recollit  més de 100.000 signatures per presentar una ILP amb l'objectiu de reclamar al Parlament que es blindi el model d'immersió lingüística

12/02/2012 Llengua
Aquest migdia, més de dues mil persones s'han concentrat davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC), al Passeig Lluís Companys de Barcelona, per rebutjar la sentència contra la immersió i promoure una campanya per blindar per llei que el català sigui l'única llengua vehicular a l'ensenyament. la Comissió promotora Defensem l'Escola en Català ha convocat l'acte sota els lemes "Aturem les sentències judicials contra el català a l'escola"i "L'escola en català és de justícia".

La portaveu de la plataforma, Mercè Escarrà, ha advertit que amb el govern del PP el model d'immersió lingüística està en perill i ha considerat els polítics espanyols “com a enemics del català” als quals ha acusat de marginar la llengua pròpia del país. En aquest sentit, ha demanat al govern que sigui valent, planti cara i es negui a introduir el castellà com a llengua vehicular.

Per la seva banda, la periodista Núria Cadenas que també ha intervingut a l'acte, ha manifestat que des de l'estat francès i espanyol s'ataca la llengua, perquè són estats jacobins que "voldrien eliminar-nos com a poble, ja que tenen molt clar que el català és la nostra columna vertebral com a país", i ha recordat allò de "soyez proper"  i "habla en cristiano". Cadenas també ha parlat de l'ofensiva del PP contra la llengua arreu dels Països Catalans i ha remarcat que allò no va poder el franquisme pel que fa a l'elimanció de la llengua, ho intenten fer ara per via judicial i sota una anomenada democràcia.

A continuació s'ha llegit el manifest "Defensem l'Escola en català" on s'alerta que "forces polítiques i judicials d'arreu de l'estat espanyol segueixen atacant el català i el sistema d'immersió lingüística posant en perill la nostra llengua i un sistema que s'ha demostrat eficaç". També critica que "les darreres sentències judicials tenen en el punt de mira" el sistema d'immersió. A més, a més considera que es pretén "trencar el consens social sobre la llengua pròpia, desestabilitzar el model lingüístic escolar, judicialitzar la política lingüística i marginar el català com a llengua vehicular".

Finalment el manifest reclama als representants polítics que blindin per llei el català declarant-lo única llengua vehicular de l'escola catalana; assegurin que les persones que cursen Estudis Superiors puguin fer les assignatures en la llengua pròpia o que vetllin per a que la llengua d'ús normal sigui el català durant el desenvolupament de les activitats acadèmiques.

La concentració lúdica i reivindicativa d'aquest diumenge també ha comptat amb les actuacions musicals de Roger Bages, Jaume Arnella i el grup Laietans.


 
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid