Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Antimilitarisme
La denúncia de diversos col·lectius fa que Barcelona es posicioni en contra de la presència dels militars a Collserola

Tot i la instantània captada el 13 de setembre passat a Can Farriol (Sant Feliu de Llobregat) en la qual es distingia un grup d'uns 50 soldats apostats a la vora d'un camí i amb l'arma apuntant a terra, el passat mes de març el Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat ja havia denunciat els  entrenaments de militars de la caserna del Bruc a Collserola.

21/12/2011 Drets i Llibertats
Segons informava ahir el Periódico de Catalunya i el Canal 3/24, L'ajuntament ha fet arribar al consorci del parc natural amb l'objectiu que «no es dispensin més autoritzacions a l'Exèrcit espanyol per realitzar maniobres o exercicis a la muntanya». La demanda ha estat cursada i ha estat rebuda. Ara només falta aclarir les diferències entre una jornada matinal d'exercici campestre i una sessió de pràctiques de combat".

El Periódico també assenyala que  "La voluntat municipal d'evitar noves postals milicianes al Tibidabo es feia pública fa uns dies en un ple del districte de Sarrià-Sant Gervasi. El regidor Joan Puigdollers, també responsable de l'àrea de Medi Ambient, responia una pregunta d'un membre de la CUP de Barcelona i el tranquil·litzava amb una promesa a la qual adossava un recordatori que convidava a la confusió: «Hem de tenir en compte que qualsevol ciutadà és lliure de fer servir el parc perquè és un espai públic». El polític nacionalista es referia als límits d'aquest veto, ja que no hi ha cap ordenança, llei o manament que permeti tancar la porta del camp o la muntanya a un grup de soldats que passen el matí corrent per la carretera de les Aigües o fent flexions al mirador dels Xiprers".

El Periódico també recull les declaracrions d'un portaveu del Ministeri de Defensa  espanyol que explica que l'únic que feia aquell mig centenar de soldats era «gimnàstica militar», com es fa en «molts entorns naturals d'Espanya», i insisteix que el fet de portar tot el material a sobre, incloent-hi l'arma de foc «no carregada», respon a la «necessitat que els seus moviments siguin el més realistes possible». «Tenim permís des de fa molts anys, i és evident que mai hi farem maniobres militars», concreta aquest portaveu"

Segons El Periódico, l'últim apartat del manual de l'usuari de Collserola fa referència a «"la realització d'activitats que usin l'entorn natural com a escenari», a més d'informar sobre la necessitat de requerir l'autorització del gestor del parc, d'una altra administració o de «particulars afectats». ¿Això significa que un ciclista podria denegar aquest permís per considerar-se un afectat? «Aquesta autorització s'entregarà si no genera perjudici per als valors naturals d'aquest espai natural», tanca l'ordenança".

La presència de militars a Collserola potser es debatrà a principis d'any entre els òrgans de govern del Parc. De moment, asseguren que si una activitat no fa malbé el medi, l'han d'autoritzar.


Manifest Fora Militars de Collserola
Cal remarcar que arran d'aquesta fotografia, el Col·lectiu Antimilitarista de Sant Cugat (CASC) va tornar a denunciar els fets i fa uns dies va lliurar el manifest "Fora Militars de Collserola, signat per diversos col·lectius al Consorci del Parc. Entre els signants del manifest, hi ha la CUP de Molins de Rei, Sant Cugat, Cerdanyola i Barcelona. També cal resaltar que fins ara només s'havien posicionat en contra de la presència militar, els Ajuntaments de Molins de Rei, Sant Cugat i Cerdanyola. Per la seva banda, el consorci va respondre que no s'havien fet mai maniobres militars, en tot cas el que havia fer era marxes, per la qual cosa, el CASC ha demanat saber els criteris que se segueixen en aquest cas per determinar la diferència entre marxes i maniobres.

Satisfacció del CASC, però molest pel silenci de la pressió que han exercit les entitats ciutadanes
El CASC valora positivament que l'ajuntament d'una gran ciutat com Barcelona faci un pas endavant en la lluita per una ciutat sense pràctiques militars dins del Parc de Collserola. "No volem soldats uniformats armats i camuflats perquè són un perill per les persones que transiten per Collserola. Estem en contra de que es vegi als militars com una escena habitual al Parc, creiem que el militarisme no es pot normalitzar", remarcar l'entitat anitimilitarista.

Ara bé, els dol que no es citin els moviments ciutadans previs, "que no s'expliqui a la societat que aquests ajuntaments fan aquesta demanda al Patronat del Parc de Collserola perquè nosaltres (més de 25 entitats, grups o col·lectius) ens hem mogut per a que això fos possible"
 
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid