Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Creixen les denúncies per maltractaments a la presó d'immigrats de València

S'acumulen les denúncies per irregularitats i maltractaments al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors, a València.

Testimoni d'un pres: "Hi ha un policia calb. No és calb, es rapa els cabells com un skinhead. Una nit, una persona d'aquí que tenia el peu molt inflat va demanar pastilles per calmar el dolor. Ell li va dir "aquí no hi ha pastilles, ni metge ni hòsties. A dormir". El xaval va insistir que li feia mal i llavors el policia li va ventar dos cops de puny a la cara i una coça al peu inflat". 

14/08/2010 16:47 Drets i Llibertats
Aquest és el testimoni d'un immigrant algerià retingut al Centre d'Internament d'Estrangers (CIE) de Sapadors. Va ser recollit fa un any en un informe de la Comissió Espanyola d'Ajuda al Refugiat (CEAR), en el qual es concloïa que un 40% de les persones ingressades en un CIE patia maltractaments físics o psicològics.

Poc o gens ha canviat la situació des de llavors. Les denúncies per irregularitats i maltractaments en centres com el de Sapadors s'acumulen sense arribar a visibilitzar davant l'opinió pública. Al contrari, el ciutadà mitjà europeu, permanentment desinformat, es desentén de la sort dels més explotats, sobretot en un context de greu crisi econòmica. Aquí els immigrants romanen en qualitat de "retinguts" i no de "detinguts" (amb una estada màxima de dos mesos) mentre es decideix el seu futur. Ara bé, segons les organitzacions que integren la Campanya pel Tancament del CIE de Sapadors, es tracta de "presons encobertes, en les quals es tanca a persones pel fet de ser immigrants i pobres". Es tracta de persones que no han comès en general cap delicte. Se'ls priva de llibertat per la mera circumstància de no tenir papers en regla, cosa que, com a molt, hauria de comportar una falta administrativa.

La situació dels presos només va a càrrec de la policia, sense que psicòlegs, treballadors socials i advocats facin acte de presència. La tutela policial dels centres, sense cap tipus de contrapès, obre la porta a successos com els denunciats en l'informe del CEAR.

Els interns de Sapadors romanen durant nou hores sense poder anar al lavabo, a 21 celles de quatre metres d'ample per cinc de llarg. Malviuen sense aigua potable, en un espai amb neteja molt escassa, i amb set urinaris i sis dutxes per a 120 persones. Surten al pati només una hora al matí i una altra a la tarda sense que puguin realitzar cap tipus d'activitat.

L'atenció sanitària és a càrrec d'un funcionari que es limita a subministrar calmants i, com a molt algun ansiolític, sense que, segons les denúncies dels interns, atengui adequadament a les persones amb malalties cròniques. La seva estreta vinculació amb la jerarquia policial del CIE sembla clara, ja que mai ha denunciat casos de maltractaments sobre els seus pacients.

D'entre aquests casos destaca el de Noura Benrrabah, una jove marroquina que ha estat deportada pel govern espanyol després d'haver denunciar haver patit abusos sexuals per part d'un policia espanyola d'Oriola.

Portaveus de la Campanya pel Tancament dels CIE asseguren que el cas de Noura "representa un cas extrem entre els milers d'éssers humans que són represaliats en aquest país pel simple fet de ser estrangers i haver exercit el seu dret a emigrar, el jutjat va admetre la denúncia de Nora (per abusos sexuals) i va obrir diligències prèvies, però, el procés d'expulsió es va accelerar i es va consumar sense la possibilitat de realitzar un judici en condicions".

Una vintena d'organitzacions socials convergeixen en la Campanya pel Tancament d'aquests centres i alcen la bandera de la dignitat davant aquesta qüestió invisibilitzada pels grans mitjans. Realitzen un treball de denúncia, sensibilització, formació i acompanyament a familiars i detinguts en aquestes presons per a immigrants i pobres.


Per saber-ne més:
 
 
 

CIE: "O puges a l'avió avui o pujaràs demà amb tots els ossos del teu cos trencats" 

La policia espanyola continua ocultant la realitat de la presó d'immigrades

Prop de 200 immigrades del CIE de Barcelona inicien una vaga de fam

El 60% del lectorat valora negativament el paper de l'EI respecte les presons d'immigrades 

200 persones es manifesten a Sabadell per denunciar la mort d'un jove al CIE de Barcelona 

Les associacions d'immigrants demanen que s'investigui el suposat "suïcidi" d'un jove immigrat

La COS se suma a les protestes pel suposat suïcidi d'un treballador immigrant al CIE de Barcelona 

Un jove segrestat a la presó d'immigrants se suïcida 

Una vaga de fam de 50 hores inaugurarà la Jornada de Lluita pels drets dels immigrats 

Vaga de fam al centre d'internament d'estrangers de la Zona Franca de Barcelona 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid