Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Un miler de persones es manifesta per la retolació toponímica en occità

Un miler de persones es van manifestar aquest diumenge a Vilanòva de Magalona (Occitània) després que un tribunal administratiu de Montpeller ordenés retirar els rètols en occità instal·lats a l'entrada del poble.
 
Càrrecs electes i representants de col·lectius polítics i culturals d'arreu d'Occitània, convocats per la Confederació de les escoles Calandreta es van concentrar en suport al batlle Noël Segura, que no ha acatat la sentència i ja ha anunciat que arribarà fins on calgui perquè no es retiri la senyalització en llengua occitana.

13/12/2010 21:49 Llengua
La concentració va començar davant l'ajuntament, que lluïa al balcó una rèplica dels rètols condemnats per la justícia de la República Francesa. Diversos batlles i altres càrrecs electes van pronunciar unes paraules tant en francès com en occità i els càrrecs electes de Catalunya Nord ho van fer en català. Al crit de "gardarem los pannèus" i "per la lenga occitana" els manifestants van caminar fins un dels rètols d'entrada del poble per acabar un altre cop a l'ajuntament.
 

El tribunal de Montpeller va donar la raó al Moviment Republicà de Salvació Nacional, un grup ultranacionalista francès que havia demanat la retirada dels tres cartells que indiquen el nom del municipi en occità, al costat d'altres en què hi figura la denominació francesa: Villeneuve-lès-Maguelone. En la sentència, el jutge sosté que el francès és "la llengua de la República" i que s'ha d'usar en totes les informacions públiques. Considera, a més, que els rètols generen confusió als conductors que accedeixen al municipi.

Els manifestants van reclamar una llei per a les anomenades llengües regionals que tingui com a conseqüència un reconeixement constitucional de la diversitat lingüística a l'estat francès.

França no ha ratificat la Carta Europea de les Llengües Minoritàries. L'any 1999 va considerar que aquesta carta era contrària a l'article 2 de la Constitució francesa que deixa ben clar que la llengua de la República és el francès.

 

_mg_1612 
_mg_1595

 

_mg_1511

 


  Per saber-ne més:

 
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid