Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1876 Batalla de Little Big Horn: Bou Assegut venç les tropes de Custer

1876 Batalla de Little Big Horn: Bou Assegut venç l'exèrcit nord-americà comandat pel tinent coronel Custer

25/06/1876 Tal dia com avui

La batalla de Little Bighorn o Massacre de Custer va ser un enfrontament important esdevingut entre els indoamericans d'ètnia Lakotai Cheyenne i el setè regiment de cavalleria de l'exèrcit dels Estats Units el 25 de juny de 1876. Aquest combat va tenir lloc a l'est del aleshores territori de Montana.

Els guanyadors de la batalla van ser els indoamericans, amb el seu cap mític Bou Assegut, que van anihilar el destacament comandat per George Armstrong Custer.

Bou Assegut (Tatanka Iotanka) fou un dels més coneguts caps de les tribus índies. Va néixer l’any 1.834, al sud de Dakota, i als deu anys va caçar el seu primer bisó. Segons el costum indi, va tenir diferents noms: canviava de nom a mesura que creixia, fins que va adoptar el de Tatanka Iotanka. Va dirigir els Sioux i els Cheyenes contra els blancs i les seves gestes van culminar, el 1.876, a la famosa batalla de LITTLE BIG HORN, en el què el 7è de Cavalleria del general Custer va ser exterminat. Després, però, li van retreure que no havia participat directament a la batalla: s’havia quedat dalt d’un turó, invocant les divinitats índies. Poc després va ser vençut pel general Miles i es va refugiar al Canadà.

Enyorat de la seva terra natal, va tornar i va ser fet presoner. Després d’una temporada a la presó va ser confinat en una reserva. Va continuar manifestant-se hostil envers els colons que compartien territori amb els Sioux. A fi d’evitar la seva presència, el govern va permetre a Tatanka Iotanka la seva participació en l’espectacle de Buffalo Bill, amb el que va recórrer tot el país.

Al 1.889 va tornar a la reserva i cap al 1.890 semblava que els Sioux volien tornar a agafar el camí de la guerra i es va témer que el cap indi es posés al cap dels revoltats. Quan l’anaven a detenir, en el transcurs d’una dansa dels esperits, va esclatar un tiroteig i Bou Assegut va morir d’una bala al cor el dia 15 de desembre de 1.890.

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid