Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
La cultura lliure, intacta

Milers de pàgines web estaven en perill, però una votació ho ha impedit. El Congrés dels Diputats va decidir ahir tombar la contrevertida Llei d'Economia Sostenible, més coneguda com a Llei Sinde, el projecte de censura d'Internet promogut per la ministra espanyol de Cultura, Ángeles González-Sinde.

La campanya virtual que fa mesos que corre per la xarxa ha estat cabdal per capgirar la votació. I de fet, "No al cierre de webs" celebra que s'hagi acabat amb "el perill per les llibertats que representava la Llei Sinde".

22/12/2010 12:59 Cultura

El PSOE no ha aconseguit reunir els suports suficients per tirar endavant la Lle Sinde. Malgrat que a priori no havia de cotar gaire convèncer CiU i PNB perquè hi votessin a favor, la virulència de la campanya d'oposició que s'ha produït a la xarxa els ha fet tirar enrere. Així, tot i que el PSOE va destinar bona part de la tarda de dimarts a negociar amb CiU i PNB, no va aconseguir obtenir els vots necessaris per aprovar la llei sobre descàrregues a Internet, una de les normes que forma part de la Llei d'Economia Sostenible.

Finalment, la llei ha estat rebutjada per 21 vots en contra i 16 a favor. El PSOE s'ha quedat sol en aquesta votació.

La Llei d'economia sostenible permetia que quan es detectés una pàgina web amb continguts que no respecten la llei de propietat intel·lectual es poguessin tancar. En un primer instant, s'alertaria el propietari de la pàgina, però si ignora l'advertència l'Audiència Nacional espanyola podria iniciar un procés que podria comportar la clausura de la pàgina en un termini de quatre dies.

Han fet falta protestes i fins i tot atacs cibernètics 

PP, PNB, ERC-IU-ICV i CC ja van anunciar que no hi votarien a favor. La darrera esperança era CiU, que havia demanat que es donés suport a d'altres esmenes per donar un sí a la llei. La possible aprovació d'aquesta llei ha provocat un autèntic terratrèmol a la xarxa. Les pàgines de descàrregues van parar aquest diumenge com a mostra del seu rebuig i les pàgines del PSOE, PP, CiU i el PNB o el Congrés dels Diputats han estat víctimes d'atacs cibernètics.

Diumenge passat una vintena de pàgines web de descàrregues de pel·lícules i sèries van estar dotze hores sense funcionar. Portals tant coneguts entre els internautes com seriesyonkis.com, pelitube.net, moviesdvdr.com, peliculas21.com, damedivx.com, pordescargadirecta.com o divxtotal.com van estar sense funcionar a partir de migdia i fins a la mitjanit. A la seva pàgina principal hi apareixia, sobre un fons negre, un text que denunciava que "Si s'aprova la llei Sinde, aquesta pàgina desapareixerà. Internet serà una televisió més, al servei del poder". Aquestes populars pàgines web d'enllaços per a descàrregues i streaming consideren que la Llei Sinde, que pot decretar el tancament exprés de pàgines web d'enllaços a arxius P2P en tan sols quatre dies, "és una censura i un atemptat a la llibertat d'expressió".  

El col·lectiu Anonymous ja havia anunciat que faria aquest atac i també que demà atacaria la web del congrés dels diputats en el moment de la votació. I de fet aquest dimarts va ser el primer a celebrar la votació: "Avui la llibertat ha vençut", va sentenciar, afegint que era "un dia per l'alegria i per agrair a totes les persones anònimes que han col·laborat per canviar el món". En aquest sentit, el col·lectiu afirma que "hem demostrat que el món és tal i com el fem entre tots". Malgrat tot, Anonymous ja ha anunciat que perseverarà en la seva idea de canviar el món "perquè som el fill, la germana, el treballador, l'empresari, l'enginyer i la prostituta, el cap i el subordinat". "Sempre estarem amb el dèbil i contra el poderós", adverteix, assegurant que lluitarà contra la ignorància, la cobdícia o la maldat.

Anonymous i tota la gent que hi dóna suport considera que Internet ha de funcionar de forma lliure i sense interferències polítiques auspiciades per sectors que volen perpetuar models de negoci i impossibilitat que el saber humà segueixi sent lliure. En aquest sentit, considera que la nova legislació amenaçava la creació cultural i que els autors tenen dret a viure de les seves creacions. "Si el seu model de negoci es basa en el control de les còpies de les obres, a Internet no és possible sense vulnerar drets fonamentals", sentencia.

Una imposició estrangera

Coincidint amb la possible aprovació de la llei Sinde, aquest dilluns es va fer pública una nova filtració de Wikileaks segons la qual el govern espanyol hauria demanat als Estats Units que pressionés el PP i els altres partits polítics contraris a la llei. En aquest sentit, "No al cierre de webs" considera que la Llei Sinde no neix de la voluntat del polbe sinó d'una "imposició estrangera", ja que l'ambaixada dels Estats Units ha pressionat el govern espanyol per aprovar-la. "Volen una Internet submisa i controlable, que sigui útil per convèncer la població, com els altres mitjans de comunicació", denuncia, i afegeix que "no vol que la gent comparteixi informació, no volen que sapiguem qui mou els fils, com s'enriqueixen empobrint la resta de la població". "Volen una xarxa esclava des de la qual vendre'ns la seva visió del món", conclou.   

 

Per saber-ne més:

El govern espanyol fa un nou pas per enterrar la cultura lliure  

El 63% del lectorat creu que la lluita catalana a Internet es dissol en l'estatal  

L'SGAE no podrà seguir lucrant-se indiscriminadament 

Assemblea per Mallorca proposa la presentació de mocions en contra del cànon digital 

La UE lluitarà contra la "pirateria" perquè no és rendible 



 

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid