El passat 15 de juliol, el regidor del districte de Ciutat Vella, Albert Batlle, va presentar en roda de premsa els resultats d’una acció específica d’inspecció de terrasses al districte. Segons les dades presentades, l’últim semestre s’han inspeccionat 129 establiments dels 610 que tenen llicència de terrassa. Aquests serien els que han acumulat més denúncies recentment. El resultat és que s’han aixecat actes d’infracció a tots els establiments, en 17 casos per no tenir la llicència. I en un cas s’ha precintat el local.
Que de 129 establiments el 13% no tingués llicència és sorprenent, perquè en demanar el permís d’activitat s’informa molt clarament que per posar taules a la via pública n’és preceptiva. Un fet que demostra i confirma la necessitat d’una tasca inspectora i sancionadora més gran: no és acceptable la impunitat amb què aquests restauradors abusen de l’espai públic per al seu benefici privat.
Resulta encara molt més sorprenent que el 100% de la resta d’establiments incomplís alguna de les condicions de la llicència, i que a tots els inspeccionats se’ls hagi obert algun tipus d’expedient disciplinari.
Que diguem que és «sorprenent» no vol dir que a nosaltres, la Favb, ens sorprengui, ja que fa bastants anys que denunciem incompliments flagrants. Prop de 1.500 denúncies que demostren l’enorme deixadesa per part de l’Ajuntament en el control d’una norma que està feta perquè es compleixi, entenem.
Ens sobta, però, que l’Ajuntament presenti aquestes dades i no proposi a continuació, i de forma immediata, un pla a tota la ciutat per reconduir la situació generalitzada d’incompliments que -i aquest és el tema clau- genera greus problemes, molèsties i pèrdua de drets a tota la ciutadania de Barcelona. Sorolls per sobre dels límits, voreres i places per on no es pot caminar, obstacles per a les persones amb mobilitat reduïda i molts altres perjudicis que haurien de ser una prioritat per al Consistori.
No es tracta només que els establiments incomplidors “prenguin el pèl” a l’Ajuntament, en paraules del mateix regidor. És que ens prenen el pèl a tots, a la ciutadania afectada pels greus problemes de convivència que generen, i a l’Administració, que ha de destinar uns recursos desorbitats sense gens d’eficàcia. En gran part, perquè l’ordenança vigent genera problemes i no els regula adequadament.
El 2024, la Favb i altres entitats vàrem presentar una Iniciativa Ciudadana per una nova Ordenança de Terrasses que va assolir les signatures requerides i que, a part d’ordenar aspectes com l’accessibilitat o la salubritat d’aquests espais públics, proposava un nou règim sancionador. Perquè el mateix gerent del Districte de Ciutat Vella ho ha explicat a la roda de premsa: tot i imposar-los la sanció més alta per incompliment molt greu, 3.000 euros -que queden en 1.000 euros si es paguen en termini-, als incomplidors reiteratius els hi surt a compte pagar-la i continuar amb els incompliments.
Que no s’actuï més eficaçment davant d’unes actituds tan insolidàries i perverses no és acceptable. Sobretot quan portem tants anys amb aquesta problemàtica enquistada.
Actualment, la nostra proposta de nova Ordenança està en tramitació administrativa i confiem que l’Ajuntament la tramiti més diligentment, ja que la nostra voluntat és la de millorar la convivència en l’espai públic i aconseguir que la ciutat sigui més habitable. Volem que els restauradors -molts ja ho fan- entenguin que les terrasses són importants per als veïns i veïnes, però encara ho és més el respecte per l’espai públic. I una ordenança primer ha de garantir el seu compliment i segon, simplement, s’ha de respectar.