Aquest tram de 206 km travessaria de nord a sud les comarques de les províncies de València i Alacant, així com el Camp de Cartagena, ja a la Regió de Múrcia. La infraestructura es projecta amb una amplària de 17 metres i 12 estacions de vàlvules superficials al llarg del traçat.
En les al·legacions, l’organització ecologista sol·licita la paralització immediata del projecte degut a dos grans motius: l’absència de planificació i viabilitat energètica, d’una banda, i l’impacte ambiental sever i injustificat, per un altre.
Projecte sense planificació energètica i amb risc climàtic
Ecologistes en Acció denúncia que el projecte s’ha fragmentat artificialment en 15 subtrams per a eludir l’avaluació ambiental global, incomplint la Directiva EIA i la jurisprudència europea. Aquest fraccionament impedeix valorar els impactes acumulatius i sinèrgics de la infraestructura i limita la participació pública, vulnerant el Conveni d’Aarhus.
A més a més, el tram Montesa-Cartagena es planteja com a part del futur corredor H2Med, destinat principalment a l’exportació d’hidrogen verd, a pesar que actualment la capacitat instal·lada de electrolitzadores a Espanya és ínfima (33 MW en operació i 120 MW en construcció), molt lluny dels 13,4 GW que arreplega el PNIEC com a objectiu a 2030. Segons els ecologistes, això revela una infraestructura sobredimensionada, orientada a interessos especulatius, sense una base energètica realista ni avaluacions estratègiques prèvies.
Les al·legacions també alerten sobre els riscos climàtics de l’hidrogen: les fugides durant el transport podrien tindre un efecte d’hivernacle 11 vegades major que el CO₂, contribuint al canvi climàtic si no s’apliquen estrictes mesures de control i estanquitat, que actualment no estan contemplades.
Impacte crític sobre biodiversitat i espais protegits
El traçat proposat envaeix zones d’altíssim valor ecològic, incloses àrees de la Xarxa Natura 2000, espais protegits per normativa autonòmica i hàbitats d’espècies catalogades en perill d’extinció.
En concret, el gasoducte afectaria més de 13.700 hectàrees amb presència d’espècies vulnerables com l’àguila-astor cuabarrada, el fartet, el ratpenat de ferradura o la rosseta.
Prop de 70 km del traçat discorren dins o limítrofs a espais protegits com la ZEPA Serres de Mariola-Font Roja (12,6 km), la ZEPA Sierra d’Escalona-Campoamor (8,9 km), l’IBA Serres de la Safor-nord d’Alacant (32,8 km), o l’IBA LA Vall i Serres de Altaona i Escalona (10 km), entre altres de menor longitud.
També afecta el Parc Natural de la Serra Mariola i el Paisatge Protegit de la Serra d’Escalona. En tots aquests casos s’incompliria l’article 6 de la Directiva Hàbitats al no haver-se justificat la inexistència d’alternatives i al no avaluar adequadament els efectes sobre els valors protegits.
Així mateix, el projecte requereix una obertura contínua de pista de 17 metres amb l’ús de maquinària pesant com a taladores, buldòzers o retroexcavadores. El resultat implica una severa fragmentació d’hàbitats, l’alteració d’ecosistemes fluvials, l’emissió de pols i soroll i el risc de contaminació d’aqüífers, especialment en zones amb recursos hídrics sensibles.
Per totes aquestes raons, Ecologistes en Acció del País Valencià exigeix la paralització immediata del procediment de tramitació del tram Montesa-Cartagena i reclama que se sotmeta el conjunt de la xarxa d’hidrogen a una avaluació ambiental estratègica.
L’organització ecologista també insta a la Generalitat Valenciana i al MITECO a rebutjar qualsevol projecte que no garantisca la protecció efectiva del territori, la biodiversitat i el dret a participar de la ciutadania.