Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Cant d'Havaneres
"El meu avi" ressona a Calella de Palafrugell com a desafiament popular
06/07/2025 Cultura

La pressió del públic obliga a recuperar la cançó en el moment final de la cantada, després que l’Ajuntament i part dels grups decidissin excloure-la.

Per primer cop en 48 edicions, la cantada d’havaneres de Calella de Palafrugell no havia d’acabar amb “El meu avi”. La comissió artística formada per representants dels grups participants i membres de l’Ajuntament havia decidit excloure l’havanera més emblemàtica, arran de la polèmica generada pel documental Murs de silenci, que vincula el seu autor, Josep Lluís Ortega Monasterio, amb una trama d’explotació sexual.

La decisió va provocar una forta controvèrsia i, en els dies previs, van començar a circular crides a les xarxes socials perquè fos el mateix públic qui entonés la cançó. I així va ser. Aquest dissabte a la nit, la plaça de Calella va esclatar en una sonora xiulada quan es va anunciar que “El meu avi” no seria cantada en el cant comú.

Davant l’esclat popular, el públic va començar a entonar espontàniament la melodia, fins que, en un gir inesperat, els quatre grups presents sobre l’escenari van anunciar que finalment la interpretarien, trencant amb la decisió oficial. La tensió no es va desfer del tot fins a la segona havanera, però la culminació va arribar passada la mitjanit, quan tot el públic, dret i amb mocadors a l’aire, va cantar “El meu avi” com a himne de memòria col·lectiva, identitat i desobediència popular.

Tot i que l’Ajuntament va insistir en què no hi havia hagut cap censura, sinó una voluntat de renovar el repertori, la reacció del públic demostra que hi ha símbols que no es poden esborrar sense que la gent es faci sentir. La família d’Ortega Monasterio va denunciar la decisió com un cas de censura, recordant el seu paper com a impulsor de la cantada i com a persona compromesa amb la cultura catalana.

Amb tot, el que havia de ser una exclusió s’ha convertit en una afirmació col·lectiva: “El meu avi” no només es va cantar, sinó que va tornar a sonar com el que realment és —una peça de la memòria viva del poble.

Tot i així, Alhora denuncia que la policia local va identificar a dos del seus  militants que estaven acabant de distribuir fulls volants amb la lletra de la cançó impressa, que estaven tenint una excel·lent rebuda. Em total va repartir uns dos mil fulletons

Per la seva ban, Alhora ha denunciat que la policia local va identificar a  2 dels seus militants que estaven acabant de distribuir els fulls volants amb la lletra de la cançó impresa, que estaven tenint una excel·lent rebuda. En total del partit que lidera garupera va repartir uns dos mil fulletons.

Valora
Rànquings
  1. Alacant no es toca, memòria, llengua i resistència
  2. Convoquen una concentració a Calonge contra la presència de l'exèrcit espanyol
  3. De la Franja a Alacant
  4. Fa 7 anys de la mort d'Eva Serra i Puig, lluitadora independentista i historiadora
  5. Decepcions polítiques, una constant en la història
  6. El poble valencià es mobilitza per la reconstrucció popular i per trencar el llegat colonial del Decret de Nova Planta
  7. Decidim aplega més de 250 persones per reivindicar la reconstrucció popular i la sobirania del País Valencià
  8. Suspès un concert d'una banda militar al Castell de Calonge per una protesta independentista i la pluja
  9. Barcelona acull una conferència internacional sobre l'aviació i el turisme massiu amb vista sobre l'expansió de l'aeroport d'El Prat
  10. Decidim crida a l’autoorganització dels sectors combatius del territori
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2025 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid