Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Socarrats
Xàtiva no oblida i commemora la Crema de la ciutat

Avui fa 317 anys que es va iniciar la Crema de Xàtiva i l’intent d’extermini de la ciutat a mans de les tropes borbòniques. Per aquest motiu ha tingut lloc l’ofrena d’una corona de llorer junt a la pedra dels Maulets per tal de retre homenatge als defensors de la ciutat.

19/06/2024

A més a més, comptarà amb un acte centreal el proper dijous, a la plaça de la Seu, a les 22h. Serà un espectacle amb música, història, passat i present, participació i sorpreses. I és que des de l'Ajuntament volen donr-li una empenta aquesta commemoració i posar de relleu aquest fet, "un dels més transcendentals de la història de Xàtiva perquè marca un abans i un després", ha explicat el regidor de Cultura Alfred Boluda.

ES tracta de d'un espectacle produït en gran part per professionals xativins, comptarà amb música i dramatització en directe, portant-nos des de la Crema fins als nostres dies de la mà de Vicent Andrés Estellés, pel que també servirà per donar la pistoletada d’eixida a la celebració dels actes per commemorar l’any Estellés. Serà una proposta dinàmica i commovedora dirigida tant al públic jove com a l’adult, i on hi haurà moltes sorpreses. «Estem molt emocionades i contentes de poder realitzar aquesta commemoració. És molt especial perquè té un marcat sentit de pertinença i compta amb socarrats i socarrades», ha indicat l’actriu Lucia Aibar, de Teatre de l’Abast, qui ha remarcat que «estem treballant amb molta il·lusió, tractant de preparar un espectacle original fet a mesura».

Per la seua part, l’actor xativí Ramon Rodenas, recentment reconegut amb el premi a millor interpretació per part de l’Associació d’Actors i Actrius Professionals Valencians, ha exposat que «feia temps que acudia a aquest acte commemoratiu i em fa molta il·lusió poder participar d’ell amb la meua companyia», al temps que ha agraït a Teatre de la Lluna la gran tasca que han fet en els darrers anys amb aquest acte. Rodenas ha puntualitzat respecte a l’espectacle que «ja ens hem endinsat molt en l’urbicidi, i per això ara anem a contar la història des d’una distància temporal. Han passat 317 anys i han passat moltes coses, i crec que eixe fet va deixar una cicatriu molt gran al poble, però ha cicatritzat. La ciutat respira llum, i parlarem de molts referents culturals i de molta gent més desconeguda que és increïble en els seus camps. No ens focalitzarem tant en les cendres sinó en el renaixement».

Cartell

A més a més aquest espectacle compta amb un cartell específic, obra de l’artista xativí Cesc Roca, el qual pica l’ullet a la iconografia xativina. Podem trobar una font al centre, on es capbussa a Feliu Vè cap per avall «fent una al·legoria de que l’aigua de les fonts de Xàtiva pot amb el foc»; però també s’escenifica l’arròs al forn de Xàtiva, la plaça del Mercat o el Castell entre d’altres.

«Estic orgullós de poder fer aquest cartell perquè els meus primers passos van ser fent coses sobre Xàtiva, i després de la Fira, la commemoració de la Crema de la ciutat és un dels fets més importants de l’any». Roca ha explicat que amb el cartell, ple de colors respectant el seu estil, «he volgut passar del que és el gris de les cendres als colors de l’autoestima del poble xativí, que compta amb molt de talent».

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid