Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
lluita institucional
L'Ajuntament de Reus no admet les més d'11.000 signatures per debatre el tancament de la residència

Govern considera que no és competència municipal i no organitzarà una audiència pública

19/06/2024 Drets i Llibertats

El govern de Reus, format per ERC, PSC i Ara Reus, ha denegat la petició de les treballadores, familiars i residents de la residència pública ICASS de Reus de dur a terme una audiència pública. Els sol·licitants, acollint-se al Reglament de Participació Ciutadana, van entregar més d'11.000 signatures el passat 27 de maig amb la finalitat de crear un espai d'exposició pública per promoure el debat sobre la situació en què es troben des de fa uns mesos. L'Ajuntament, però, considera que no és un assumpte de competència municipal perquè el centre és de titularitat de la Generalitat de Catalunya.

Mònica Pàmies, regidora i portaveu del grup municipal de la CUP ha destacat que "tot i que la competència sigui de la Generalitat, és un assumpte que afecta el nostre municipi i és un tema d'interès públic local". El grup municipal considera que el govern, encara que no tingui la titularitat de la residència, té la responsabilitat de ser transparent i de facilitar informació i participació ciutadana en temes que generen preocupació social municipal. A més, Pàmies ha recordat que "tot i no ser competència municipal, bé que han acceptat en més d'una ocasió que presentéssim mocions sobre aquesta residència en el plenari i, fins i tot, hi han votat a favor".

Per altre costat, la regidoria competent, Bon Govern, Transparència i Participació, argumenta que la no admissió de les signatures també s'esdevé per una qüestió de la forma del tràmit. Pàmies ha recordat que és la primera vegada, en aquests quatre anys de vigència, que una lluita ciutadana posa en marxa un tràmit d'aquesta mena i que aquesta regidoria "mai s'havia preocupat de crear un sistema o formulari adequats. Com ja vam advertir, vam crear de zero els formats dels documents, tant el de petició d'Audiència, com el document de creació de la Comissió Promotora o de recollida de signatures, perquè eren inexistents, i per aquest motiu vam rebre el consell i suport de Secretaria i la OAC".

La CUP considera que aquesta situació és absolutament inacceptable. L'ecologista ha subratllat que "no podem permetre que la burocràcia impedeixi que la veu de la gent sigui escoltada". Per als cupaires, la negativa reflecteix una manca de voluntat política per part del govern per abordar els problemes reals que afecten les veïnes i garantir la continuïtat del servei públic essencial que ofereix l'ICASS.

Carmen Mesas, representant de les treballadores de la residència, ha explicat que actualment queden 8 residents que "estan resistint amb uns serveis deficients": actualment no tenen servei d'infermeria durant els torns de tarda i nit i no compten amb atenció mèdica ni psicològica. Mesas ha denunciat el que considera "una negligència de l'administració pública" i ha defensat que "encara que siguin la resistència, es mereixen tenir uns serveis bàsics".

Per la seva part, Tarsicio Ros, representant a les famílies, ha reiterat que "la lluita continua i estarem a la residència fins que tinguem una ordre dels jutjats que ens digui que hem d'abandonar l'edifici". També ha destacat que "tant famílies, com treballadores, s'han sentit abandonades per part de l'Ajuntament, que assegura que no hi poden fer i se'n renten les mans".

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid