Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
12-M
La CUP serà la garantia per dignificar la pagesia de les Terres de l’Ebre

La formació vol posar en valor els productes produïts per la pagesia amb una distribuïdora pública

10/05/2024 Territori

La CUP ha presentat les seues propostes per per donar resposta a les demandes de la pagesia de les Terres de l’Ebre i de la resta del País. Una pagesia que ha modelat i continua modelant el Territori i que l’ha fet reconeixedor de la declaració com a Reserva de la biosfera des de fa més de 10 anys, on se li reconeix la seua enorme biodiversitat d’ecosistemes i de productes que s’hi elaboren. Però que segons la cap de llista per les Terres de l’Ebre, Ortésia Cabrera, no està sent una eina per a que la pagesia, la ramaderia i la pesca del Territori tinguen garantida una sortida dels seus productes ni tampoc que se’ls paguen a un preu just.

Els anticapitalistes han posat de manifest la covardia, les paraules buides i les accions irrisòries que els diferents governs de Junts, ERC i PSC han portat a terme en els últims vint anys. La covardia a no fer polítiques valentes per garantir els preus justos i la distribució de la petita i mitjana pagesia. Les paraules buides, i molts cops plenes de cinisme, emfatitzant el suposat gran valor que té per a Catalunya la pagesia quan amb els fets només han enfonsat tot el sector primari. I les accions irrisòries per promoure el consum local amb iniciatives més turístiques i folklòriques que no pas útils per a impulsar el sectorprimari.

I la realitat, segons la CUP, és que avui a Catalunya, per exemple, el 80% del corder que consumim al País, entra pels Ports de Barcelona i Tarragona en comptes de consumir el corder local de les Terres de l’Ebre i d’altres parts productores de Catalunya. Que a les Terres de l’Ebre vivim en la paradoxa que consumim ingents quantitats de mandarines provinents de Sud Àfrica o el Marroc, quan som una de les principals zones productores del País. O que massa vegades podem acabar menjant peres de la Rioja en comptes de les produïdes a la plana de Lleida. I, segons ha afirmat la mateixa Ortésia, “que passen estes situacions inversemblants, no és fruit de cap casualitat sinó d’unes polítiques econòmiques que acaben ensorrant la nostra pagesia”.

Per a la CUP, una proposta que donaria sortida a bona part dels problemes plantejats per la pagesia, seria la creació d’una distribuïdora pública que garantís que el productor rep un preu just pel producte que elabora i alhora, el consumidor no pagués els costos desorbitats dels interessos privats de les 3 o 4 grans distribuïdores que monopolitzen el mercat i fixen el preu a pagar al productor i el preu de venda a les grans superfícies comercials. Segons la CUP, esta proposta ja va ser portada al Parlament, i malgrat va ser rebutjada per una àmplia majoria de l’arc parlamentari, en la propera legislatura, la tornaran a portar per la seua aprovació.

Finalment, i per tal de fomentar un vertader consum local, la CUP proposa que la Generalitat, i les diferents administracions públiques de Catalunya, donen exemple i fomenten el consum dels productes de Km 0 mitjançant l’obligació de servir amb productes locals, el més d’1 milió d’àpats que cada dia s’ofereixen a escoles i a altres serveis públics. En este sentit valoren el potencial transformador que esta acció representaria per a la pagesia degut a l’augment en la demanda de productes locals.

Per tot això, la CUP considera que serà la garantia de dignificar la pagesia a les Terres de l’Ebre.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid