Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació lingüística
El govern del País Valencià castellanitza les xarxes socials

Plataforma per la Llengua constata el retrocés del valencià a les xarxes socials del govern autonòmic en una anàlisi dels continguts publicats entre el 20 de juliol i el 31 d'agost

08/09/2023 Llengua

El valencià ha retrocedit a les xarxes socials de les conselleries de la Generalitat Valenciana amb l'arribada de Carlos Mazón al capdavant del govern i, en alguns casos, la presència de la llengua gairebé ha desaparegut. És el cas, sobretot, de tres conselleries: Hisenda, Economia i Administració Pública, Justícia i Interior, i Innovació, Indústria, Comerç i Turisme. Ho constata Plataforma per la Llengua un cop analitzades les publicacions de les nou conselleries a Twitter (ara X) i Facebook entre el 20 de juliol i el 31 d'agost. 

En el cas de la conselleria d'Hisenda, Economia i Administació Pública, a càrrec de Ruth Merino (PP), portaveu del govern, durant el juliol es varen publicar 14 missatges a X en castellà i només un en valencià mentre que a l'agost les 17 piulades varen ser totes en castellà. Pel que fa al Facebook, la situació és pitjor, perquè el compte ha passat a ser monolingüe i els deu missatges que s'hi van publicar van ser únicament en castellà. 

Per la seua banda, la conselleria de Justícia i Interior, en mans d'Elisa Núñez (Vox), només va publicar 3 missatges en valencià en tot l'estiu si se sumen els d'X i Facebook. La resta, 36 continguts d'X i 16 publicacions de Facebook, varen ser en castellà. En el cas de la conselleria d'Innovació, Indústria, Comerç i Turisme, responsabilitat de Nuria Montes (PP), l'ús del valencià i el castellà va ser igualment desigual: 15 missatges propis a X en castellà, i només 1 en valencià; i 15 comunicacions al Facebook en castellà i només 5 en valencià. 

La situació a les xarxes de la resta de conselleries no és pas millor. La Conselleria de Medi Ambient, Aigua, Infraestructures i Territori (VOX), que abans feia servir generalment el valencià, durant aquests primers mesos de legislatura ho ha comunicat pràcticament tot en castellà, i els nomenaments i les activitats de la nova conselleria de Sanitat s'han comunicat a Facebook només en castellà. També és significatiu que els missatges sobre la presa de possessió de nous consellers, com ara el de Cultura (VOX) o el d'Educació (PP), s'hagen difós únicament en castellà. 

Castellanització dels perfils i menyspreu a les normes ortogràfiques del valencià 

L'anàlisi feta per l'entitat també conclou que la denominació dels perfils de les xarxes socials d'algunes conselleries ha estat castellanitzada. És el cas del Facebook de la conselleria d'"Agricultura, Ganadería y Pesca", de l'X de "Justicia e Interior", i de l'X i el Facebook de la conselleria d'"Innovación, Industria, Comercio y Turismo". Per a l'ONG del valencià, es tracta d'un acte que va contra l'esperit i la lletra de l'Estatut i també de la normativa legal vigent. 

En el cas d'Agricultura, Ramaderia i Pesca, en mans de José Luis Aguirre (Vox), no només es fa servir la denominació oficial en castellà, sinó que des del 25 d'agost la conselleria ha comunicat únicament en castellà. A més, quan ha emprat el valencià ho ha fet amb faltes d'ortografia i sense respectar la normativa oficial de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua. Aquest fet ha estat denunciat per Plataforma per la Llengua, que ha anunciat accions legals en cas de continuar l'actitud envers la llengua per part del govern valencià, ja que s'està vulnerant l'Estatut d'Autonomia així com ignorant la normativa lingüística vigent al País Valencià. En concret, l'Article 8, d'Identitat corporativa del DECRET 61/2017, de 12 de maig, del Consell, pel qual es regulen els usos institucionals i administratius de les llengües oficials en l'Administració de la Generalitat.  (DOGV núm. 8046 de 23.05.2017).

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid