Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Català
El creador Cabrafotuda rebrà el nou Premi a la Innovació dels 10ns Premis Martí Gasull i Roig

Cabrafotuda rebrà el guardó juntament amb Blanca Serra, Premi Especial del Jurat, i el nou Premi Martí Gasull i Roig, en una gala que tindrà lloc el dilluns 20 de febrer a les 19 h al Palau de la Música Catalana de Barcelona, amb entrades disponibles i retransmissió a YouTube i al Canal 33

11/02/2023 Llengua

El creador de continguts Cabrafotuda ha guanyat el nou Premi a la Innovació dels Premis Martí Gasull i Roig, un guardó que s'ha lliurat per primera vegada en aquesta desena edició dels premis. El guardó té una dotació econòmica de 2.000 euros i vol reconèixer la tasca d'aquest creador de TikTok, que, amb més de 200.000 seguidors, ha demostrat als joves que es pot triomfar a Internet fent contingut en català.

Nascut a la Vila Joiosa, a la Marina Baixa, ara fa 26 anys, Cabrafotuda es diu en realitat Fran Tudela i Lloret i s'ha fet famós a les xarxes socials, especialment a TikTok i Instagram, arran dels seus vídeos d'humor en català imitant professores i mares, o amb receptes de cuina gravades amb la seva àvia. Una de les característiques que l'han fet tan popular entre el jovent valencià és la seva espontaneïtat i també la seva desimboltura a l'hora de defensar els drets lingüístics dels catalanoparlants, la lluita LGTBI o l'antiracisme. Cabrafotuda parla de videojocs, sèries, xarxes socials o reptes virals en els seus vídeos, i col·labora en diversos mitjans de comunicació. Amb Plataforma per la Llengua ha impartit tallers de TikTok en valencià als instituts, ha col·laborat en la I Trobada de tiktokers en valencià i ha participat en un vídeo per sensibilitzar els universitaris de la importància de defensar els seus drets lingüístics.

Per al jurat del Premi a la Innovació, Cabrafotuda és un molt bon exemple de les potencialitats de la nostra llengua per als creadors de contingut, i premiar-lo contribueix a promoure'l com a referent comunicatiu d'èxit en català amb l'objectiu final de confegir un aparador digital en la nostra llengua. El jurat que l'ha premiat ha estat un jurat constituït especialment per a aquest guardó i ha estat format per la cap del departament de continguts infantils de TV3, Laia Servera; la presentadora del programa «Popap» de Catalunya Ràdio, Mariola Dinarès; la professora i cantant del grup Pupil·les Natàlia Pons; la presidenta del Consell Nacional de la Joventut de Catalunya, Julia Rosanna Sánchez-Valverde, i tres membres de l'executiva de Plataforma per la Llengua: la creadora de continguts Susana Pérez, l'enginyer Roger Baldomà, i el cirurgià i president de l'entitat, Òscar Escuder.

Amb aquest premi, Cabrafotuda es converteix en el segon premiat de l'edició d'enguany dels guardons. Blanca Serra ha rebut el Premi Especial del Jurat i el dilluns 20 de febrer, en el marc de la gala de lliurament dels premis, s'anunciarà qui ha guanyat el 10è Premi Martí Gasull i Roig. Diumenge ja se'n van tancar les votacions amb un èxit històric de participació (hi van votar més de 8.200 persones), i els finalistes són FilminCAT, La Bressola i VilaWeb. Qui finalment s'emporti el guardó se sumarà a una llista de premiats que, de moment, integren Ràdio Arrels, la revista Sàpiens, la Llibreria Catalana de Perpinyà, la cooperativa Som Energia, Catalunya Ràdio, la comunitat sikh de Catalunya, el grup Bon Preu, Escola Valenciana i l'Assemblea de Docents de les Illes Balears. Pel que fa al Premi Especial del Jurat, fins ara els distingits havien estat el pedagog Joaquim Arenas, els lingüistes Albert Jané i Josep Ruaix, la cantant Maria del Mar Bonet, la mestra i activista Maria Teresa Casals i l'escriptor Josep Vallverdú.

Dilluns 20 de febrer a les 19 h, gala de lliurament dels premis al Palau de la Música de Barcelona, al canal de YouTube de l'entitat i al Canal 33

Pel que fa a la gala de lliurament dels Premis Martí Gasull i Roig, tindrà lloc el dilluns 20 de febrer a les 19 h en un escenari privilegiat per celebrar el desè aniversari dels guardons: serà al Palau de la Música de Barcelona. Tothom que hi vulgui assistir pot sol·licitar les entrades a través del web, i qui la vulgui seguir, però no ho pugui fer presencialment, també la podrà mirar al canal de YouTube de l'entitat i, en diferit, la mateixa nit a les 22.45 h al Canal 33.

La gala d'enguany serà presentada pel comunicador Òscar Dalmau i farà un recorregut pels deu anys dels premis a través d'un seguit d'esquetxos que repassaran les lluites de l'entitat que han protagonitzat cadascuna de les gales. Amb una escenografia inspirada en les noves tecnologies i les xarxes socials, un dels cavalls de batalla del català, el lliurament dels guardons s'alternarà amb els diversos esquetxos i inclourà una actuació del músic Julen.

La desena edició dels Premis Martí Gasull i Roig

Els Premis Martí Gasull i Roig són una iniciativa de l'ONG del català nascuda el 2013 per retre homenatge a la figura de Martí Gasull, un dels fundadors de l'entitat i un gran defensor de la llengua catalana, que va morir en una allau a l'Himàlaia el setembre de 2012.

Martí Gasull i Roig (Barcelona, 2 d'abril del 1969 - Manāslu, Nepal, 23 de setembre del 2012) va morir a l'Himàlaia quan una allau va caure al campament base on descansava l'expedició. La família i Plataforma per la Llengua van rebre centenars de mostres de suport i condol. De fet, diverses entitats i institucions van premiar a títol pòstum la trajectòria de Gasull en l'àmbit de l'activisme lingüístic. L'octubre del 2012 va rebre a títol pòstum la Creu de Sant Jordi, que lliura la Generalitat de Catalunya. També va rebre la Medalla d'Or al Mèrit Cultural de l'Ajuntament de Barcelona.

Valora
Rànquings
  1. Alhora i la CUP
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. Sant Jordi era guerrer...
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  7. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  8. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. Sergi Saladié encapçala la llista electoral de la CUP pel Camp i les Terres de l'Ebre
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid