Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Sahara Occidental
Iniciativa per a demanar un referèndum al Sàhara Occidental que obligarà el PSOE a retratar-se

Insta el Congrés espanyol a ratificar el seu suport a les resolucions de l'ONU i a la Missió de Nacions Unides per al referèndum al Sàhara Occidental, amb el «convenciment que només el diàleg, la negociació i l'acord portat de manera constructiva i conforme al Dret Internacional, ajudaran a aconseguir una solució política justa, realista, viable, duradora i mútuament acceptable al Sàhara».

24/03/2022 Internacional

Després que el Govern espanyol hagi modificat unilateralment la seva posició en relació amb el conflicte del Sàhara Occidental, contravenint les resolucions de Nacions Unides i el propi Dret Internacional, EH Bildu i ERC han presentat en el Congrés una iniciativa per a demanar un referèndum al Sàhara Occidental que obligarà el PSOE a retratar-se.


Totes dues formacions creuen que la nova posició del Govern «suposa de facto donar suport a la via proposada pel Marroc», abandonant la base d'una solució política que sigui mútuament acceptable, tal com recullen les resolucions de l'ONU. EH Bildu i ERC denuncien, a més, que la decisió ha estat adoptada de manera unilateral i sense comptar amb ningú: «Aquesta decisió ha estat presa sense haver-la consultat ni compartit amb cap dels grups polítics del Congrés i contravenint el consens majoritari de la Cambra».

Conseqüències econòmiques i energètiques

A més de suposar un canvi en la posició històrica mantinguda fins ara, la decisió del Govern pot desencadenar conseqüències diplomàtiques amb el mateix Sàhara Occidental, Algèria i el Marroc. Els grups sobiranistes creuen que una decisió de tal calat polític «no pot ser adoptada d'esquena a la voluntat majoritària del Congrés» i sense la transparència esperable en decisions de tal transcendència política i social. «Tampoc s'han d'oblidar les possibles conseqüències en l'àmbit econòmic i energètic que aquesta decisió podria implicar», adverteixen.

EH Bildu i ERC advoquen per una solució dialogada per a desencallar el conflicte i es reafirmen en el seu suport al dret d'autodeterminació del poble sahrauí: «La via política de resolució del conflicte entre el Sàhara Occidental i el regne del Marroc basat en les diverses resolucions de l'ONU que advoquen per una solució dialogada i satisfactòria per a les parts impulsada per la MINURSO, compta avui dia amb l'aval de les institucions internacionals i europees, així com de la majoria social i política representada en aquesta Cambra».
Valora
Rànquings
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid