Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Música Balear
Els grups Anegats, Cabot i OR han estat els triomfadors de la segona edició dels Premis Enderrock de la Música Balear

Marga Rotger, Posidònia, Valtonyc, Pere Bujosa Trio, Andreu Riera i Black Cats han guanyat la resta de guardons per votació popular

29/11/2019 Cultura

Els grups AnegatsCabot i OR (O Erra) han estat els grans vencedors de la segona edició de la gala dels Premis de la Música Balear – Premis Enderrock 2019 s'ha celebrat aquest dijous 28 de novembre al Teatre Xesc Forteza de Palma. El grup de Son Cervera Anegats, amb dos guardons -millor disc de pop-rock per Ànima niu (Blau, 2018) i millor directe per votació popular-, i la formació de Marratxí Cabot, també amb dos premis -millor cançó per “Llengües” i millor artista revelació per votació popular- han estat els dos artistes més destacats del palmarès de la festa de la música balear, juntament amb la banda de sa Pobla OR, que ha rebut el premi de millor artista de l'any, segons la votació popular.

La resta dels premis per votació popular -recollits a partir de 9.836 vots nominals a través d'internet (un 68% més que l'edició passada)- han estat per Marga Rotger -millor disc de cançó per Infinit emocionari (Runaway, 2019)- Black Cats -millor disc en llengua no catalana per Lost Boys (Runaway, 2018)-, Valtonyc -millor disc de músiques urbanes per Poemes per no tornar (autoeditat, 2018)-, Posidònia -millor disc de folk per Sonen les campanes! (Blau, 2018)-, Pere Bujosa Trio -millor disc de jazz per Wabi-Sabi (Fresh Sound New Talent, 2019)-, i Andreu Riera -millor disc de clàssica per Ficció: Josep Prohens (Casmusic, 2019).

La resta dels premis per votació popular -recollits a partir de 9.836 vots nominals a través d'internet (un 68% més que l'edició passada)- han estat per Marga Rotger -millor disc de cançó per Infinit emocionari (Runaway, 2019)- Black Cats -millor disc en llengua no catalana per Lost Boys (Runaway, 2018)-, Valtonyc -millor disc de músiques urbanes per Poemes per no tornar (autoeditat, 2018)-, Posidònia -millor disc de folk per Sonen les campanes! (Blau, 2018)-, Pere Bujosa Trio -millor disc de jazz per Wabi-Sabi (Fresh Sound New Talent, 2019)-, i Andreu Riera -millor disc de clàssica per Ficció: Josep Prohens (Casmusic, 2019).

Per la seva banda, el compositor, pianista i cantant manacorí, Antoni Parera Fons, ha estat mereixedor del Premi a la Trajectòria per més de mig segle de música que va iniciar a mitjan dècada dels seixanta amb una de les seves interpretacions més populars, “T'estim i t'estimaré”, amb lletra d'Antoni Mus. Una peça que va cantar per primer cop Betina al Festival de la Cançó Mediterrània de 1967 i que també ha gravat Joan Manuel Serrat o Josep Carreras. Al marge de la discografia pròpia, Parera Fons ha treballat amb multitud d'artistes d'arreu dels Països Catalans, des de Joan Bibiloni o Uc, fins a SerratCarrerasJaume AragallManel Camp o Núria Feliu, i va ser l'impulsor del mític segell de música en català Pu-put!, de la companyia Zafiro. Els darrers anys, ha decantat la seva carrera cap a la clàssica, i actualment acompanya la mezzo Cecilia Bartoli.

Pel que als Premis Enderrock de la Música Balear de la crítica, el músic Joan Miquel Oliver ha estat guardonat amb el premi a millor disc de l'any per Elektra (DiscMedi, 2018), el duet d'electrònica poètica Jansky ha recollit el premi especial del jurat per This Is Electroverse (Hidden Track, 2018), i la formació de Jorra i Gomorra ha rebut el premi a millor disc revelació per A Manacor (Bubota, 2018).
 
La gala de la música balear

En total s'han lliurat setze guardons en els àmbits del pop-rock, cançó d'autor, folk, jazz, músiques urbanes i clàssica. L'acte ha estat conduït pel músic Pep Suasi i la periodista i cantant Victòria Maldi, que han donat pas a l'entrega dels diferents guardons a càrrec de Joan Bibilioni i Gabriel Janer ManilaMaria Jaume Martorell i Llorenç Romera i Cristina Bugallo i Joan Trias. IB3 Ràdio ha retransmès la gala en directe a través del nou canal digital, IB3 TV, TV3, Catalunya Ràdio i Ona Mediterrània han fet connexions durant tota la nit. En total han cobert l'acte més d'una quinzena de mitjans.

Ha obert la gala el trio Marala, integrat per la balear Clara Fiol, la valenciana Sandra Monfort i la catalana Selma Bruna, amb “A trenc d’alba”. El director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau, i el president de l'Obra Cultural Balear –Josep de Luis– han fet els seus discursos de benvinguda. Gendrau ha parlat “d'un sol país, una llengua comuna i una cultura i música compartides”, i ha demanat als assistents que imaginessin un país real on la música sigui un eix d'identitat i transformació. Uc han interpretat  “En aquesta illa tan pobra” amb espasí, castanyoles, tambor i flauta. Marta Elka i Toni Pastor han tocat en format trio amb el contrabaixista Pep Noguera  la musicació de “Rellotge” de la poetessa Carme Riera. Posteriorment, el quartet Jorra i Gomorra ha estrenat el tema “Brilles” del seu pròxim disc, Vellut i purpurina (Bubota, 2020), i el grup pop Formentera Badminton Fan Club ha presentat per primer cop en directe la cançó “Astre i jo” de l'àlbum Imantisme (RHRN, 2019). La gala ha finalitzat amb la posada en escena de la versió col·lectiva de “Llengües” de Cabot, amb la participació de l’escriptor Gabriel Janer Manila i dels músics Marta ElkaPau Franch (OR) i Biel Abrines i Llorenç Romera de Salvatge Cor.

l vídeo-obituari ha servit d'homenatge al músic i flautista Tomeu Estaràs (1940-2019), cofundador del grup Els Valldemossa. També s'han recordat els discos i cançons balears que celebraven 10, 25 i 50 anys.
  
Palmarès dels Premis de la Música Balear 2019 - Premis Enderrock

Premis Enderrock 2019 de la Música Balear per votació popular:
 • Millor artista: OR
 • Millor artista revelació: Cabot
 • Millor directe: Anegats
 • Millor cançó: "Llengües", de Cabot
 • Millor disc de pop-rock: Ànima niu, d'Anegats
 • Millor disc de músiques urbanes / hip-hop: Poemes per no tornar, de Valtonyc
 • Millor disc de cançó d'autor: Infinit emocionari, de Marga Rotger
 • Millor disc de folk: Sonen les campanes!, de Posidònia
 • Millor disc de jazz: Wabi-Sabi, de Pere Bujosa Trio
 • Millor disc de clàssica: Ficció: Josep Prohens, d'Andreu Riera
 • Millor disc en llengua no catalana: Lost Boys, de The Black Cats
Premis Enderrock 2019 de la Música Balear per la crítica:
 • Premi Enderrock d'Honor: Uc
 • Premi a la Trajectòria: Antoni Parera Fons 
 • Premi Especial del Jurat: Jansky
 • Millor disc de l'any: Elektra, de Joan Miquel Oliver
 • Millor disc revelació: A Manacor, de Jorra i Gomorra
Recepció institucional

Aquest divendres 29 de novembre a les 13 s’oferirà una recepció oficial als guanyadors i finalistes a Can Homs, presidida pel tinent de batlle de Cultura i de Benestar Social de l'Ajuntament de Palma, Toni Noguera, i el director editorial del Grup Enderrock, Lluís Gendrau.
 
Els II PREMIS DE LA MÚSICA BALEAR – PREMIS ENDERROCK 2019 és una iniciativa del Grup Editorial Enderrock amb la complicitat de l’Obra Cultural Balear, que té el suport de l’Ajuntament de Palma i del Govern de les Illes Balears (Institut d’Indústries Culturals de les Illes Balears i la Direcció General de Política Lingüística), a més de la col·laboració dels Consells Insulars de Mallorca, Menorca, Eivissa i Formentera, i el patrocini d’Estrella Damm.
Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid