Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
1921 La policia aplica la "ley de fugas" a tres anarquistes a Barcelona

1921 La policia aplica la "ley de fugas" a tres anarquistes a Barcelona

20/01/1921 Tal dia com avui

El 20 de gener de 1921 el governador civil de Barcelona Severiano Martínez Anido, ordena la primera "llei de fugues" sent assassinats per la policia 3 anarcosindicalistes valencians (un quart anarquista va resultar ferit greu).

Cap a les 3 h. de la matinada del 20 de gener de 1921, Martínez Anido (governador civil de Barcelona) i el cap de policia de Barcelona, el general Miguel Arlegui, ordenen que quatre anarcosindicalistes valencians siguin assassinats aplicant-los la llei de fugues. Quan els quatre anarcosindicalistes detinguts, Villanueva, Gomar, Peris i Parra, eren traslladats a peu lligats amb una corda cap a la presó Model de Barcelona, a l’alçada del carrer Calàbria els van tirotejar a sang freda. La policia va informar que mentre traslladaven els detinguts, uns altres individus van disparar contra la policia per alliberar-los, moment en que aquests van intentar fugir i van ser tirotejats per la policia. Aquella va ser la primera llei de fugues ordenada per Martínez Anido que acabà amb morts.

Joan Villanueva i i Juli Peris van morir a l’instant, mentre Antoni Parra, que era ferit, es va fer el mort perquè no el rematessin, segons va declarar ell mateix posteriorment. Ramon Gomar, era greument ferit i agonitzant sense cap possibilitat de recuperar-se. La policia va traslladar a Joan Villanueva, Juli Peris i Antoni Parra, aquest últim al que creien mort, al dipòsit de cadàvers de l’Hospital Clínic, mentre Ramon Gomar moria poc després d’entrar a l’hospital. Antoni Parra, al que creien mort, es va mostrar com a viu als serveis sanitaris del Clínic, podent així salvar la vida. Poc després Antoni Parra va poder explicar els fets produits durant l'aplicació de la llei de fugues que havia costat la vida als altres tres anarcosindicalistes valencians contradient la versió policial, causant una gran commoció social.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid