Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
LGTBI
28 de juny: Diada Internacional per l'Alliberament LGTBI

Durant aquests dies diferents poblacions dels Països Catalans han acollit activitats i mobilitzacions al llarg d’aquests dies en motiu de la Diada internacional per l’alliberament LGTBI, per commemorar els fets coneguts com a Aldarulls de Stonewall del 28 de juny de 1969.

25/06/2017 Drets i Llibertats

A més a més, enguany es commemora el 40è de la primera manifestació que hi va haver a la nostra nació per recorcar els Aldarulls de Stonewall. Axí com també el 40è aniversari de constitució del Front d'Alliberament Gai de Catalunya (FAGC) i la difusió del seu primer manifest.

Cal recordar que ara fa 40 anys, el FAGC va convocar la seva primera mobilització a les a les Drassanes barcelonines. Sobre les les 8 del vespre d'quell dia, unes cinc mil persones s'aplegaren a la part baixa de les Rambles per a protestar per la discriminació que pateix el col·lectiu LGTBI. Amb crits de  "Abaix la llei de perillositat social" i "sí. sí. sí, llibertat i amnistia· total" iniciaren la marxa que, als pocs metres, comptà amb la presència de dos cotxes de la policia armada que va fer que una bona part dels manifestants es van dispersar. Un altre grup, d'unes 2.000 persones, van continuar la manifestació, silenciosa ara, cap a Canaletes. En el moment que el gruix de la manifestació es trobava prop de la popular font, escamots de la policia armada els hi sortiren per dalt i baix. Els manifestants varen ser dispersats a cops de porra i de culata de fusell llança-boles, alguns números de la policia armada portaven metralletes. "La Vanguardia Española" va publicar que no s'havien pruduït detencions, en canvi "El País" deia ue havien hagut ferits i que s'havia detingut el metge Oriol Martí que va ser maltractat a comissaria.

Durant la manifestació, es va repartir una ctaveta que indicava que el 6% de la població mundial és plenament homosexual, i un 35% practica esporàdicament aquest tipus de relacio? sexual. A nivell estatal, i segons dit comunicat, el nombre d'homosexuals, es deia ie aleshoes era de dos milions, si bé el nombre de persones que tenen o han tingut relacions homo- sexuals e?s de deu milions. Segons la llei vigent d'aquell moment, l'anonamada llei de "Peligrosidad social", aprovada el 4 d'agost de 1970, tota persona que practiqui, hagi practicat, o pugui practicar la homosexualitat pot ésser comdemnat a les següents penes:

• Internament en un establiment de reeducació per un temps que oscil·la entre els quatre mesos i els 5 anys.

• Prohibició de residir en el lloc o territori que es designi, o visitar certs llocs o establi- ments públics per un temps de cinc anys.

• Sotmetre's a vigilància de delegats. 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid