Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Turisme massiu
Terraferida desmunta Airbnb a Mallorca

La multinacional ofereix 11.271 allotjaments que sumen 78.543 places. Cap dels allotjaments declara tenir llicència.

25/03/2017 Territori

Terraferida ha fet públiques les dades d'Airbnb a Mallorca. L'entitat ha tengut accés als arxius del portal InsideAirbnb(*) per a l'illa de Mallorca. Mitjançant programari d'anàlisi de "big data", s'ha pogut extreure les dades més significatives sobre el volum, tipologia dels habitatges, adreça, noms dels llogaters, etc.

També ha extret les dades de geolocalització de cada allotjament i amb elles han generat uns mapes interactius que permeten visualitzar la seva distribució sobre el territori i la seva tipologia (enllaç als mapes). El resultat ens dóna unes capes que contenen tots els allotjaments, i que es poden veure amb gran detall sobre GoogleMaps o GoogleEarth fent un simple zoom i activant o desactivant les capes. Les dades estan actualitzades a 6 de gener de 2016. Mancaria per tant, veure les dades del darrer any, superiors en volum a les disponibles en l'actualitat.

El resultat d'aquesta investigació dóna xifres de gran magnitud: Airbnb ofereix 11.271 allotjaments amb capacitat per 60.323 places, ampliables en 18.220, que fan un total de 78.543 places. En total, les estades a aquests allotjaments, haurien sumat 550.283 estades l'any 2015. Una de les dades més sorprenents d'aquesta recerca, ha estat comprovar que cap dels 11.271 allotjaments declara tenir llicència turística. Les cases aïllades i apartaments sumen el gruix de l'oferta, amb 9.689. Les cases amb habitacions privades per turistes són 1.556. Lluny del que pugui semblar, l'oferta de Bed&Breakfast representa tan sols un 2%. Els arxius d'Airbnb descriuen més de 20 tipologies d'allotjaments, entre ells 11 caravanes, 9 castells, 37 vaixells, 13 tendes de campanya, 1 barraca, 1 iglú , 1 casa d'alt d'un arbre, etc.

L'entitat recorda que no tot el lloguer turístic s'ofereix a través de Airbnb. Altres portals com Wimdu.es, Homelidays, Interhome.es. etc. A part dels portals d'internet, hi ha totes les fórmules clàssiques via particulars, immobiliàries, etc. que oferirien prop de 123.000 places sols a Mallorca segons el Consell Insular. Les dades obtingudes d'Airbnb i la seva distribució, donen una idea de la magnitud del fenomen del lloguer turístic a les Illes, que ja té conseqüències socials i ambientals enormes:

  1. Ha disparat la construcció a tot tipus de sòls, sobretot al sòl rústic.

  2. Genera més pressió sobre recursos bàsics com l'aigua, la terra, els espais

    naturals.

  3. Incrementa el consum d'energia, la generació de residus, els cotxes de lloguer i

    multiplica les necessitats de mobilitat.

  4. Ha disparat el preu de les cases de compra i de lloguer (un 40% en 3 anys).

  5. Generant una encletxa social entre propietaris i no propietaris. L’accés a

    l’habitatge ja és una quimera per milers de persones.

  6. Hi ha casos de mobbing immobiliari.

  7. Posa en qüestió la funció primordial de l'habitatge: que la gent hi visqui.

  8. La mescla d’usos residencials i turístics genera conflictes de convivència.

  9. Contribueix a massificar més l’illa.

  10. Plataformes com Airbnb són pura especulació. Ni tenen treballadors ni paguen

    impostos a Mallorca.

Terraferida lliurarà aquestes dades i els mapes interactius a la Conselleria de Turisme. Davant la magnitud d'aquest fenomen i les seves conseqüències, la nostra entitat sol·licita al Govern que lluiti contra el lloguer turístic fraudulent, que tregui aviat una nova regulació que obligui als portals d'internet a exposar la llicencia. I també que renunciï a legalitzar el lloguer turístic als habitatges plurifamiliars mitjançant la nova Llei d’Estades Turístiques, a la que ja vàrem presentar al·legacions (enllaç a les al·legacions).

També demanarà que s’incorpori personal per perseguir el frau existent. No és acceptable que la comunitat amb més places turístiques del món (amb més de 600.000 places) tengui un (1) sòl instructor per a fer efectives les denúncies contra l’activitat turística il·legal.

(*) InsideAirbnb és una entitat sense ànim de lucre que captura les dades de les ofertes que genera Airbnb. InsideAirbnb les penja al web (enllaç: http://insideairbnb.com/mallorca/) perquè qualsevol persona, entitat o Govern les pugui analitzar i usar sense cap cost. Inside Airbnb qüestiona que es tracti d'economia col·laborativa. Les dades d'InsideAirbnb estan sota llicència Creative Commons CC0 1.0 Universal (CC0 1.0) "Public Domain Dedication". 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid