Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
COLÒMBIA
Colòmbia signa la pau

En una cerimònia a Cartagena d'Índies, el president Juan Manuel Santos i "Timochenko", van posar fi a 52 anys de guerra.

27/09/2016 Internacional
Amb un "balígrafo" (un bolígraf construït amb una bala) i vestits de blanc, el president colombià Juan Manuel Santos i el líder de les Forces Armades Revolucionàries de Colòmbia (FARC), Rodrigo Londoño àlies "Timochenko", van concretar ahir la signatura de la pau entre l'Estat i la guerrilla, a Cartagena d'Índies.

"Les meves primeres paraules després de la signatura de l'acord van dirigides al poble que mai va abandonar l'esperança d'aconseguir la pau", va assegurar Timochenko enfront d'una multitud emocionada. Alguns dels convidats no van poder evitar les llàgrimes. "Pau per al món sencer, no més conflictes bèl·lics", va demanar el líder de la guerrilla, que després va sorprendre en demanar perdó "per tot el dolor que hem pogut causar". També va fer agriments a Fidel i Raúl Castro, a Maduro i Bachelet. Tot just acabat el seu discurs, un caça colombià va passar pel lloc de la cerimònia, provocant un soroll ensordidor.

Després va ser el torn de Santos: "Els avions van ser una salutació a la pau", va dir. "Hem patit 52 anys de conflicte armats entre fills d'una mateixa nació. No més guerra! No més guerra! No més morts per aquesta guerra absurda! ". Va dir el mandatari, emocionat. "Aquest acord honra les víctimes del conflicte. Vam crear un sistema de justícia transicional. I ara amb el seu vot diumenge que ve podrem deixar enrere un passat trist ", ha afegit Santos, al·ludint al plebiscit en el qual els colombians votaran" sí "o" no "a l'acord de pau. "Prefereixo un acord imperfecte que salvi vides a una guerra perfecta que segueixi sembrant dolor", ha conclòs.

L'esperada firma va posar fi a un capítol sagnant en la història de Colòmbia: 52 anys de conflicte que va deixar 267.000 morts, 45.000 desapareguts i 6,9 milions de desplaçats.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid