Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llibertats
Presentació a Barcelona de l'informe sobre la violació dels drets humans a Buenventura (Colòmbia)
20/06/2016 Internacional

Demà es presentarà a la seu de la Federació d'Associacions de Veïnes i Veïns de Barcelona (FAVB) l'informe sobre la violació dels Drets Humans a Buenaventura (Colòmbia), el paper controvertit de l'empresa catalana Grup TCB (Terminal de Contenidores Barcelona) i la “marca Barcelona".

Recentment, una delegació catalana de representats socials i institucionals (1) ha visitat Buenaventura per verificar la greu situació de vulneració de drets humans que fa d'aquesta ciutat una de les més violentes del món i avaluar les denúncies de la població per la incidència negativa en aquesta dinàmica de l'empresa catalana Grup TCB, així com del paper notori de l'anomenada “marca Barcelona” en el desenvolupament de la ciutat portuària a través del Màster Pla 2050, elaborat per un equip d'urbanistes catalans amb la implicació directa de l'ex-alcalde Jordi Hereu.

L'informe elaborat per aquesta delegació es va presentar al Parlament de Catalunya el passat 3 de juny en una Jornada sobre empreses transnacionals i drets humans inaugurada per la presidenta del Parlament, Carme Forcadell, i va comptar amb la presència de representants de tots els grups parlamentaris, així com d'un expert independent de Nacions Unides.

A la jornada en seu parlamentària es va presentar la proposta de creació del Centre d'Avaluació dels impactes de les empreses catalanes a l'exterior, com a eina per controlar la dinàmica d'externalització de les 3.000 empreses catalanes que operen en l'exterior i que poden ser actors de vulneració de drets humans. Un exemple paradigmàtic és el cas del Grup TCB a Colòmbia. La proposta va ser acollida favorablement per tots els partits polítics.

Aquest informe es presenta coincidint amb la gira europea de representants del Consejo Nacional de Paz Afrocolombiano per donar a conèixer la situació del poble negre afrodescendent i per demanar la solidaritat internacional amb les seves propostes d'inclusió i respecte a la diversitat que fan a la mesa de negociadors de les FARC i del Govern colombià a L'Havana. Naka Mandinga (Jorge Aramburo), membre de l'Autoritat Nacional Afrocolombiana -ANAFRO- i líder històric del Proceso de Comunidades Negras -PCN- i Sara Valencia, del Consejo Comunitario del Alto Mira y Frontera, Nariño, participaran en la roda de premsa per informar sobre la realitat del poble negre afrodescendent a Colòmbia.

La població negra a Colòmbia és la principal afectada pel conflicte armat, però també per les activitats econòmiques d'empreses nacionals i internacionals que espolien els seus recursos i els expulsen dels seus territoris. Buenaventura, que té un 90% de població negra, és un cas paradigmàtic d'aquesta apropiació violenta.

Valora
Rànquings
  1. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  2. Sant Jordi era guerrer...
  3. Alhora i la CUP
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La “proposició de llei per la qual es regula la llibertat educativa”, del PP i VOX, empeny cap a la irlandització del valencià
  6. Ortésia Cabrera serà la cap de llista de les Terres de l'Ebre per la CUP
  7. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
  8. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  9. «Saps què? Que llegint aquest tros de diari...»
  10. La FAVB diu no a la Fórmula 1 al passeig de Gràcia
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid