Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Govern de Colòmbia i FARC arriben a acord per cessament del foc bilateral i definitiu
01/07/2016 Hemeroteca

El Govern colombià i la guerrilla de les FARC han arribat aquest dimecres un històric acord en declarar un alto el foc bilateral definitiu per posar fi al conflicte armat més antic d’Amèrica Llatina, segons un comunicat conjunt difós en el compte oficial de la Delegació de Pau de les FARC-EP a l’Havana.

L’acord estableix un pla per a la ubicació dels combatents de la guerrilla en zones acordades i l’abandonament de les armes amb la supervisió de l’ONU.

L’anunci oficial sobre aquest esdeveniment històric serà donat a conèixer aquest dimecres a l’Havana (Cuba) i la signatura del cessament bilateral i definitiu es realitzarà aquest dijous. A l’acte assistirà el secretari general de l’ONU, Ban Ki–moon, el president Juan Manuel Santos, el màxim líder de les FARC, Rodrigo Londoño, àlies ‘Timochenko‘, i delegats dels països garants i mediadors del procés.

La presidenta xilena Michelle Bachelet ha anunciat aquest dimecres que viatjarà a Cuba per ser present en l’històric acord.

“Perquè acabi l’horrible nit i s’obri el camí de la pau i l’esperança. El dijous 23 de juny anunciarem l’últim dia de la guerra”, ha escrit el cap guerriller Carlos Antonio Lozada en el seu compte oficial de Twitter.

Per la seva banda, la delegació de pau de la guerrilla ha escrit a la mateixa xarxa social: “Estem en un moment històric, avui és # ElÚltimoDíaDeLaGuerra, la pau ens engrandeix com a espècie”.

El conflicte entre les dues parts continua vigent en quedar encara per complir-se un punt del procés de diàleg de pau. En concret, el sisè, que fa referència a la implementació, verificació i refrendació. Les negociacions de pau entre les dues parts van començar a finals de 2012 a Cuba amb l’objectiu d’acabar amb una confrontació armada interna que dura més de mig segle i que ha deixat uns 220.000 morts i milions de desplaçats.

El periodista colombià Ramon Jimeno destaca que “el més important és que el Govern iniciï, juntament amb les FARC, un procés d’acostament a les forces polítiques del president Uribe“, ja que un dels temes clau de l’acord és que  “es destrueixi i acabi el paramilitarisme, que és la principal amenaça per al procés de pau”.  Jimeno subratlla que, a Colòmbia, “subsisteixen tres bandes paramilitars d’una gran grandària i d’un gran poder de dany i cal desmuntar-les”.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid