Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Documental
El documental "Xirinacs, a contracorrent" al programa 'Sense Ficció' de TV3

El treball fa una evolució cronològica de la vida de Xirinacs, destacant tots els episodis de la lluita contra el poder en el context en què succeïren. Recorda la seva trajectòria i aprofundeix en les motivacions d’aquest excapellà que va acabar passant per la presó, que va acabar fent vagues de fam i enfrontant-se al poder. I alhora també parla del seu entorn, dels seus amics, dels qui el van seguir i dels qui el van oblidar i menysprear i per què.

16/05/2016 Comunicació

Demà a les 21.55 es podrà veure al programa 'Sense ficció' de TV3, el documental Xirinacs, a contracorrent, una producció de Zeba Produccions amb coproducció de TV3 dirigida per Sergi Sala i Sergi Guix, i amb la col·laboració de la Fundació Randa-Xirinacs i Llibertat.cat. El tràiler el trobareu al següent enllaç.

Xirinacs, a contracorrent ressegueix la vida de Lluís Maria Xirinacs a través de les aportacions de diversos entrevistats entre els quals hi ha les seves germanes Anna Maria i Montserrat Xirinacs, l'economista Arcadi Oliveres, l'escriptor Lluís Busquets, els activistes polítics Jaume Asens i David Fernández i figures històriques del catalanisme com Miquel Sellarès i Jordi Carbonell.

El dia 11 d'agost de l'any 2007 es va trobar, prop de la muntanya del Taga, al Ripollès, el cos sense vida de Lluís Maria Xirinacs. D'aquesta manera sobtada s'acabava la vida d'un exsacerdot que durant els anys del franquisme s'havia convertit en un símbol de la lluita no violenta i de les reivindicacions nacionals de Catalunya.

Xirinacs va ser candidat tres anys consecutius al Premi Nobel de la Pau, va fer diverses vagues de fam i es va passar més de sis-cents cinquanta dies davant la presó Model de Barcelona demanant l'amnistia.

Però també va ser un home polèmic: l'any 2002 es va declarar “Amic d'ETA” i va fracassar en l'intent de crear un partit polític, que no va obtenir representació parlamentària.

A més de l'acció política, també va elaborar un model filosòfic que encara avui es desenvolupa i va treballar en un sistema econòmic alternatiu al capitalisme i el comunisme. Acusat d'il·luminat o boig per alguns, per a d'altres es tracta d'un referent de la no violència i la pau.

Presentació als Cinemes Girona de Barcelona

Els passats 3 i 4 de maig, es va presentar el documental als cinemes Girona de Barcelona amb la participació de Sergi Guix, de Zeba Produccions, que ha realitzat el documental, i d'un realitzador de TV3 que va elogiar aquest treball i altres d'anteriors de la productora.

Tant Tomàs Sayes com Carles Benítez en nom de Llibertat.cat, van explicar que des de la nostra web s'ha impulsat aquest documentals amb l'object¡u que es mantingués la memòria història de la lluita independentista, i que en concret la figura de Xirinacs és un vertader fil roig que enllaça la seva lluita amb la del moviment independentista actual; en aquest sentit es van referir a la lluita per la desobediència portada a terme per Xirinacs relacionant-la amb els alcaldes i regidors que han desobeït la legislació espanyola recentment en defensa del procés independentista.

En nom de la Fundació Randa-Xirinacs van intervenir Àngels Baldó i Antoni Aceves, que van exposar diversos aspectes del treball de Xirinacs al si de la fundació i de la intensa tasca d'investigació filosòfica i social, entre els quals el seu model Globàlium.

Campanya de micromecenatge

El projecte documental va començar amb una campanya de micromecenatge impulsada per Llibertat.cat que va ser aconseguida gràcies al finançament de 372 mecenes. Més endavant s'hi va afegir Televisió de Catalunya que ha coproduït el documental.

Aquest és el sisè documental de Zeba Produccions que emet Televisió de Catalunya, després de Terra Lliure, punt final; La Crida, historia d’una resposta; La Sardana, dansa nacional de Catalunya?; Pau Escalé, go to the parad-Ice i Manuel de Pedrolo, trencant l'oblit.

El proper projecte de Zeba Produccions és un documental sobre el segrest de la Mare de Déu de Núria també coproduït per Televisió de Catalunya.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid