Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
#NitDempeus
El 15M torna al carrer per mantenir la flama de la revolta

Avui es cridava més contra la Unió Europea i es vol anar cap un moviment més global pels drets humans, els serveis públics i la qualitat democràtica. Fa 5 anys la protestava se centrava en els efectes de la crisi i les retallades.

16/05/2016 Drets i Llibertats

Més de 4.000 persones -més d'un miler, segons la Guàrdia Urbana-, s'han manifestat aquesta tarda pels carrers de Barcelona per commemorar les mobilitzacions del 15-M de l'any 2011, organitzada pel moviment #GlobalDebout-#NitDempeus. La marxa, encapçalada per una pancarta sota el lema 'Pobles dempeus. Construïm sobiranies', ha sortit de la plaça de Catalunya i d'ha enfilat cap la ronda Universitat, els carrers Aribau, Rosselló i pel passeig de Gràcia fins a la seu de la Unió Europea, per tornar novament al punt de partida.

Al seu pas per la seu de la Unió Europea, on des de dissabte hi ha una acampada pels refugiats. Els manifestan s'han aturat i han fet un minut de silenci en solidaritat amb la Nuit Debout de París.

A la plaça de Catalunya, s’han fet diversos parlaments i s'han constituït de nou en assemblea. Un grup de tendes han quedat instal·lades per passar-hi la nit i reviure l’esperit de l’acampada de Barcelona.

A la manifestació han confluit les les lluites que van ser presents, ara fa 5 anys, en el moviment del 15M, com la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH), les plataformes en defensa de l'ensenyament com SOS Educació, membres dels Iaioflautes o de la Marea Blanca de Catalunya, entre altres. Ara bé, la denuncia a la Unió Europea pel tractactament als refugiats ha emergit entre els manifestants. 

Les mobilitzacions s'han realitzat a més de 500 ciutats de tot el món

També hi havien convocades mobilitzacions a Palma,València i Tarragona, així com a diverses ciutats de l'Estat. 

A Palma, unes 250 persones s'han reunit aquest diumenge a la Plaça Espanya de Palma amb motiu del cinquè aniversari del 15M. La cita ha tingut lloc a les set del capvespre, s'ha vist diverses pancartes com ara: 'Retallades Zero' o 'Lluitem per la nostra vida', segons informa dBalears

A més, han acudit destacats membres de partits polítics com David Abril de MÉS o Laura Camargo, Carlos Saura i Aligi Molina de Podem. Al començament de l'acte s'ha format un cercle i al centre els organitzadors han dipositat un megàfon perquè qualsevol dels assistents pogués prendre la paraula.

En la lectura del manifest, traduït simultàniament a llenguatge de signes, la concentració palmesana ha volgut solidaritzar-se amb els indignats francesos de la 'Nuit Debout', «un moviment molt semblant al nostre», segons han explicat des de l'escenari de Plaça Espanya. En aquest sentit, l'objectiu d'aquest any és «globalitzar» la protesta per aconseguir en tot el món «una democràcia real».

Cap a un moviment més global

5 anys més tard el moviment de les places ha ressorgit a França amb #NuitDebout. Des del 31 de març, la Plaça de la República està ocupada per fer escoltar la veu de la protesta. La lluita, tant a França com aquí, va més enllà de la reforma laboral: és tot un sistema que volem repensar i crear juntes.

Segons els impulsor de Nit Dempeus, l'explosió de #NuitDebout representa un nou impuls en la lluita mundial contra la dictadura de les finances, l'explotació de les persones i la destrucció del medi ambient. Aquesta lluita no solament la lliura Europa, Canadà o Estats Units, sinó a tot el món. Per això l'assemblea de la Plaça de la República ha convocat a tota la gent senzilla a construir un avenir digne per a tothom.

Valora
Rànquings
  1. Parla Adelais de Pedrolo: "...sempre va reivindicar la independència dels Països Catalans, que sempre va escriure en català..."
  2. Es commemora el centenari de la creació d'Estat Català: "el primer partit polític independentista a Catalunya"
  3. Qui va fer possible i qui va barrar l’alto el foc d’ETA a Catalunya?
  4. Es publica "Del FAC a la reunió de Perpinyà", testimoni de la militància de Carles García Solé
  5. Guanyem Girona alerta sobre la situació precària dels serveis per a infants i adolescents
  6. Clam popular al País Valencià per un finançament just
  7. Aquest proper dissabte 20 de novembre es convoca un acte antirepressiu a Girona
  8. El Col·lectiu "Guilleries" dels Mossos denuncien el "patètic sainet de rendició autonomista"
  9. Mobilització multitudinària per la independència a Bilbo
  10. Dissabte vinent Girona tornarà a ser l’epicentre antirepressiu del país
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid