Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Materials docents de prevenció de la violència de gènere en ensenyament
10/04/2016 Encarna Canet

Per Encarna Canet Benavent, militant de la CUP d’Almàssera i presidenta d’Iniciativa Animalista

 El meu article d’avui és per a presentar-vos un material docent de prevenció de la violència de gènere en l’ensenyament de secundaria. Ha estat realitzat per una servidora com a membre del Col·legi Oficial de Treball Social de València a petició de la Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives de la Generalitat Valenciana.

Davant la greu situació d’expansió de totes les violències i sobre tot de la violència de gènere que s'està vivint i el seu augment en col·lectius com les persones adolescents, es fa imprescindible un treball social comunitari des de la socialització preventiva de la violència de gènere.

Les diverses formes que adopta la violència de gènere continuen sent, un dels problemes més flagrants de la societat capitalista i patriarcal en la que vivim. Per a la seva eradicació, resulta imprescindible un canvi de model social, econòmic, polític i ideològic que actue des de l’arrel del problema. Però mentre aconseguim aquest canvi radical, ens cal la prevenció des d’edats primerenques començant per la intervenció en l'educació afectivo-sexual de les persones més joves.

Es poden corregir mites i idees errònies que encara avui existeixen sobre la violència  i descobrir els principals senyals d'alarma quan comença una relació de maltractament que pot tenir greus conseqüències en la salut psicològica, afectiva i física de la persona que el pateix.

Des de l’ensenyament i el treball social tenim un paper clau en la detecció precoç i prevenció de la violència de gènere donat el nostre contacte directe amb la població jove i el coneixement de primera línia de les necessitats i problemàtiques que han d’afrontar.

És per això que vos compartisc aquest material en forma de fitxes de treball, que té com a objectius:

-        Sensibilitzar l'alumnat sobre les causes i conseqüències de la violència de gènere.

-        Fer visible i identificar, en totes les seves manifestacions, situacions de violència de gènere.

-        Reconèixer indicadors de risc i dotar d'habilitats per a evitar-los, motivant un canvi d'actituds i promovent relacions igualitàries entre xiques i xics.

-        Proporcionar al professorat materials de treball i assessorament que permetin la continuïtat de la feina de prevenció.

-        Aplicar la prevenció de la violència de gènere de manera transversal en l'ensenyament secundari mitjançant la participació del professorat.

Entre els continguts que es treballen als materials trobareu:

-        Conceptes bàsics com sexe, gènere, orientació sexual, rols, estereotips, diferencia, diversitat, desigualtat, discriminació, patriarcat, masclisme, homofòbia, transfobia, lesbofobia…

-        Desmuntant mites i estereotips: la mitja taronja, el príncep blau, l’amor romàntic, la princesa rosa…

-        Què es la violència de gènere, el cicle de la violència, formes d’exercici de la violència, conseqüències per a les dones

-        Senyals d’alerta de violència: tàctiques d’abús emocional, els cels, l’assajament, l’enamorament

-        Relacions interpersonals: habilitats socials, autoestima, afectivitat, comunicació, expressió de sentiments, relacions tòxiques.

-        La violència mitjançant les TIC’s.

-        La violència de gènere als mitjans de comunicació, a la publicitat, al llenguatge...

-        Les noves masculinitats

-        Els bons tractes

 

Espere que vos agrade i vos resulte d’utilitat:

Català

http://www.sinmaltrato.gva.es/documents/454751/162623125/MATERIALS+DOCENTS+FITXES+DE+TREBALL+.pdf/fbe560fd-3de7-446d-836d-241e0db403f0

 

Castellà
http://www.sinmaltrato.gva.es/documents/454751/162623125/MATERIALES+DOCENTES++FICHAS+TRABAJO.pdf/67d83ed4-d4fd-41c6-8331-911e69a83073

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid