Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Comunicació
"Cerdanyola Informa" celebra el seu 1r aniversari i enceta una nova etapa

Aquest digital informatiu ha trencat el silenci sobre molts àmbits de l'actualitat social, política i cultura d'aquesta ciutat del Vallès Occ. I encara uns anys importants caracteritzats per la situació de Cerdanyola: un deute gegantí, la pobresa entre la població, els abocadors tòxics, les normatives restrictives, la censura, el clientelisme i la manipulació...

01/02/2015 Comunicació

Aquest mitjà digital celebra un any de vida i estrena un nou logotip. Durant aquests mesos d'activitat Cerdanyola Informa ha ofert informacions detallades sobre la vida social, política i cultura d'aquesta ciutat del Vallès Occ. No es tracta d'un mitjà convencional, i compta amb nombroses seccions i una activitat palpitant: abasta informacions culturals, sobre el teixit associatiu, sobre política, esport, economia, gastronomia... I no depèn del finançament públic ni de la propaganda comercial.

Com va néixer i què és Cerdanyola Informa?

L'equip responsable d'aquest mitjà de comunicació popular el descriu com un portal informatiu que funciona mitjançant la constància, l’esforç col·lectiu, de manera autogestionada i dedicació voluntària de persones de la ciutat, un de tants exemples que es poden trobar a Cerdanyola i arreu, en multitud d’àmbits.

Va néixer de la idea de crear un mitjà ciutadà d’informació va començar a gestar-se a la primavera de 2013, fruit de la necessitat d’expressar aquelles coses que succeïen a Cerdanyola però que no tenien cabuda en altres mitjans per diversos motius. Un dels motius que van propiciar aquest iniciativa és el fet que malgrat que Cerdanyola compta amb bon rofessionals del periodisme "la llibertat que tenen per a escriure i/o investigar sobre depèn quins temes és, sovint, limitada. Això provoca que hi hagi informació que es perdi pel camí i no arribi a la ciutadania."

Davant la censura governamental i l'autocensura professional, els redactors de Cerdanyola Informa expliquen que "des d’uns inicis teníem clar que ens interessava no només conéixer la “lletra gran” de les qüestions que ens afecten a tots i totes a la vila, sino que, a més a més, la idea era ampliar la “lletra petita”. Anar més enllà de la ressignació i el silenci, de la manca de transparència, de la censura institucional sotmesa a interessos econòmics particulars i també empresarials. Només voliem, (i volem) obrir una via més a la reflexió amb altres punts de vista. No volem limitar-nos a acariciar la informació que ve d’adalt, no tenim censuradors, almenys interns…"

Censura amb efecte boomerang per al mitjà popular de Cerdanyola

El febrer de 2014 aquest mitjà va patir l'efecte de la censura a les xarxes socials, juntament amb altres perfils crítics que denunciaven la situació d'endeutament, els efectes sobre la salut dels abocadors o l'aplicació arbitrària d'una normativa del "civisme" a la ciutat. Els comptes del mitjà es va poder reactivar després d’insistir i demostrar que no incomplien cap criteri de penalització a Twitter.

L'acte de censura, del qual a hores d'ara no s'ha pogut concretar la motivació i l'autoria, va tenir un efecte boomerang que va promoure el digital encara més, i va afavorir que s’ampliés el nombre de col·laboracions i participacions, així com les visites.

"Encara queda molt per fer": un mitjà actiu per a uns anys decisius

Les notícies i opinions que conté aquest mitjà han remogut el tranquil ritme informatiu de Cerdanyola, acostumada a les notícies limitades pa les revistes locals, patrocinades per grups empresarials, i l'Ajuntament, que ha mantingut una política d'autoalabances i propagandisme. En una any s'ha obert una escletxa d'informació que informa arreu de les activitats, notícies i opinions dels sectors silenciats durant dècades a la ciutat.

Així, a l'escrit en què expliquen que fa un any de l'existència d'aquest mitjà popular, anuncien que continuaran treballant com fins ara perquè "la vida a Cerdanyola no es camufli amb el color gris del ciment, de la mediocritat." Es convertirà, doncs, en una eina vital per a la transformació social i els canvis polítics que s'intueixen per als propers mesos. La ciutat de Cerdanyola encara uns anys importants caracteritzats per la situació de Cerdanyola: un deute gegantí, la pobresa entre la població, els abocadors tòxics, les normatives restrictives, la censura, el clientelisme i la manipulació...

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid