Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
El primer diari digital escrit íntegrament en gallec es veu obligat a plegar

"Vierios", publicació capdavantera a la xarxa galacio-portuguesa s'ha vist obligada a tancar per problemes financers derivats de la sortida del Bloc Nacionalista Gallec (BNG) de la Xunta i l'entrada al govern d'Alberto Núñez Feijóo, president de la Xunta després de la victòria per majoria absoluta del Partit Popular a les eleccions de l'1 de març del 2009.

El diari s'acomiada amb un editorial titulat "Fins sempre" escrit per l'editor, Lois Rodríguez, en el qual fa un repàs als catorze anys d'existència de la pàgina web, que va iniciar el seu projecte l'any 1996.

01/08/2010 00:25 Comunicació

"Vam néixer quan la xarxa gallega encara estava en bolquers i no hi havia manera que el país estigués a la xarxa", explica Rodríguez, que afegeix que la seva manera d'entendre Galícia era "com un país modern i obert al món, sense complexos i amb tot el futur per davant".

Un dels objectius de "Vieiros" va ser mostrar que Galícia "no és només un territori, sinó també un espai per a la comunicació", explica l'escrit. A més, va obrir corresponsalies en diferents indrets del món que proporcionaven informació des d'un punt de vista gallec i amb Galícia com a marc de referència.

"No obstant això, malgrat els seus més de 20.000 lectors diaris "Vieiros" mai ha estat rendible", admet Rodríguez, que assenyala que el diari necessitava absorbir part dels recursos necessaris per la supervivència d'una empresa d'aquesta participació.

El juny de 2009, en un estat d'aparent prosperitat econòmica de les dues empreses, una auditoria externa va revelar irregularitats financeres i administratives d'extrema gravetat. La responsabilitat va ser assumida pel gerent de llavors, Óscar Martínez, el qual ha de respondre davant la justícia.

Aquest procés va portar al tancament d'una altra empresa i immediatament es va elaborar un pla de viabilitat per salvar "Vieiros", cosa que no va ser possible atesa la gravetat de la situació a la que se li va haver de sumar la crisi econòmica.

"Va ser un any molt difícil en què les empreses i els treballadors vam intentar mantenir encesa l'espurna a "Vieiros", confessa Rodríguez, que lamenta: "Però va arribar el moment de rendir-se".

L'editorial de comiat s'acompanya de dos editorials més titulats "Un país normal" i "Independència, creativitat i esplendor".

Chuza! també diu adéu

L'agregador de notícies gallec Chuza! també ha decidit tancar, tal com explica el portal en un apunt. Aquest portal es va posar en marxa el 20 de febrer de 2006 com una xarxa social de promoció de notícies en gallec.

"Mantenir Chuza es feia cada cop més complex", explica la pàgina web, que assenyala que "després d'avaluar moltes opicions vaig decidir deixar aquest projecte i oferir la seva gestió a determinades associacions i entitats que vulguin donar-li continuïtat". Tanmateix, "nin´gu ha pogut fer-se'n càrrec, de manera que vam decidir que era moment de posar fi a Chuza", lamenta.

Rànquings
  1. Agustí Barrera: "...el seu legalisme burocràtic no els va permetre entendre que una declaració d’independència és un acte revolucionari"
  2. L'empresari gironí Josep Campmajó s'exilia arran del cas Tsunami
  3. “Catalunya serà, CRISTIANA O NO, serà!”
  4. Acte antirepressiu de la Coordinadora Antimonàrquica de les Comarques Gironines (CACG)
  5. La ruptura inevitable: Espanya i Catalunya – autodeterminació en el complex segle XXI
  6. La República laica contra les ideologies de la desigualtat i el fanatisme embrutidor
  7. Fora fatxes del Fossar
  8. Sant Jordi era guerrer...
  9. Els candidats de la CUP a comarques gironines proposen una transformació ferroviària de la mobilitat a la demarcació de Girona
  10. La CUP–Defensem la Terra presenta la llista per les eleccions del 12 de maig per la demarcació de Girona, afirmant que surten a guanyar
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid