Com a conseqüència del procés de desobediència civil iniciat amb l’ocupació del immoble l’Octubre del 2012 i de les posteriors mobilitzacions, l’ajuntament de Barcelona ha arribat a un acord d’adquisició de l’espai amb l’actual propietat i s’ha compromès a cedir l’espai sota el model de gestió autònoma al projecte que actualment l’estan utilitzant.
Ahir, en una reunió entre membres de l’ateneu i del districte de Sant Martí, es va donar conèixer que l’ajuntament ha arribat a un acord d’adquisició amb la propietat de la part de l’edifici que actualment ocupa l’Ateneu la Flor de Maig. Així mateix, el regidor del districte, Eduard Freixedes, es va compromtre a que l’espai no sigui desallotjat i a iniciar un procés que finalitzi amb una cessió, sota el model de gestió autònoma, a l’associació Ateneu la Flor de Maig, tal i com s’havia acordat amb Can Batlló al districte de Sants- Montjuic.
Des de la Flor de Maig entenen que aquest pas és fruit del procés de ferma desobediència civil iniciat ara fa més d’un any i mig, quan un grup de veïns i veïnes del barri vam decidir passar de les paraules als fets, i vam ocupar l’edifici després del tancament d’aquest. El procés actual és tan sols una continuació del moviment cooperatiu del Poblenou, els ideals i pràctiques del qual van portar a construir l’edifici i a omplir-lo de vida a finals del segle XIX, així com del moviment veïnal i social que el va recuperar com a ateneu en plena transició, després d’haver estar expropiat pel franquisme durant 40 anys.
També van recordar que aquest camí de desobediència i mobilització no hagués estat possible sense totes aquelles persones, col·lectius, entitats de Poblenou, i de fora, que ens han donat suport des del moment que van prendre la decisió de reobrir les portes de l’Ateneu i omplir-lo de vida i de transformació social. Així mateix, han manifestat la seva solidaritat i el nostre suport als espais socials que estan en risc de desallotjament com l’ateneu la Sèquia de Manresa i Can Vies al barri de Sants entre d’altres.