Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Memòria històrica
Commemoració del 75è aniversari de l’ocupació franquista de Girona

Aprofitant la commemoració de l’efemèride, el 4 de febrer la CUP reclamarà que la plaça Poeta Marquina recuperi el seu nom original de plaça del Carril

01/02/2014 Memòria històrica
Durant els darrers dies del mes de gener i el dia 1 de febrer del 1939 es van produir els darrers bombardejos  sobre la ciutat de Girona. Van morir més de 50 persones i centenars van resultar ferides. Entre les 10 i les 11 hores del matí del dissabte 4 de febrer van entrar les tropes feixistes -Cuarta División de Navarra i els legionaris- comandats per Camilo Alonso Vega. Van trobar una ciutat en flames, causades pels mateixos bombardejos i pels sabotatges de l’exèrcit republicà en retirada.

A partir del dia següent, les noves autoritats feixistes iniciaven el procés de depuració de la població gironina que culminà amb milers d’empresonats i centenars d’afusellats. L’1 d’abril s’acabà la guerra i s’inicià, a tot l’Estat espanyol, un règim feixista de terror que durà fins a la mort del Dictador Franco.

El proper dimarts 4 de febrer la CUP ha organitzat un acte d’homenatge als lluitadors antifeixistes a la plaça Poeta Marquina a les 19.30h. El nom d’aquesta plaça remet a un poeta i dramaturg que, a banda de no tenir cap relació amb la ciutat, va donar suport a l’Espanya feixista i va ocupar càrrecs de responsabilitat durant la Dictadura. En morir-se, el mateix Franco va assistir al seu funeral.

És per això que la CUP de Girona demana que es recuperi dins el nomenclàtor gironí el nom tradicional d’aquesta plaça i que, en restitució de la nostra memòria històrica col·lectiva, es canviï el nom de la Plaça del Poeta Marquina pel de Plaça del Carril. Durant l'acte també es demanarà que s'instal·li un plafó amb informació sobre el refugi antiaeri que hi ha al subsòl de la plaça i els efectes dels bombardejos feixistes sobre la ciutat.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid