Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Euskal Herria
Expresoners polítics bascos donen suport a la nova estratègia de l'esquerra abertzale

Reclamen que amb la fi de la violència es facin també passes en política penitenciària així com s'avanci en la solució del conflicte, que creuen que passa pel dret a decidir.

04/01/2014 Internacional
Els presoners estaran presents a l'agenda política en 2014 Els presoners estaran presents a l'agenda política en 2014

Una seixantena d'expresoners polítics que han estat excarcerats en els darrers mesos després de la sentència d'Estrasburg que va anul·lar la "doctrina Parot" han participat en la roda de premsa a Durango juntament amb els mediadors d'El Col·lectiu de Presoners i Presoneres Polítics Bascos (EPPK)

A l'acte, el col·lectiu ha remarcat el seu compromís amb el nou escenari polític obert. Reclamen que amb la fi de la violència es facin també passes en política penitenciària així com s'avanci en la solució del conflicte, que creuen que passa pel dret a decidir.

La compareixença convocada pels mediadors d'EPPK a Plateruena de Durango ha aixecat una gran expectació mediàtica. Desenes de mitjans s'han donat cita  abans de començar la roda de premsa i el jutge de l'Audiència Nacional Santiago Pedraz ha autoritzat l'acte mitjana hora abans de l'inici. Malgrat això, el jutge ha demanat a l'Ertzaintza que vigilès la compareixença.

Els presoners estaran presenta a l'agenda política en 2014

Estanis Etxaburu i Arantza Garbaio han pres la paraula en representació dels mediadors d'EPPK i han cridat a abordar les excarceracions de presos amb "visió positiva i constructiva". Els mediadors han explicat que en els propers mesos mantindran reunions amb agents bascos per donar a conèixer les conclusions del debat d'EPPK i han assenyalat que la temàtica dels presoners formarà part de l'agenda política en 2014.

Posteriorment, Itziar Martínez i Antxon López han parlat en nom dels expressos que s'han donat cita a Durango i han mostrat la seva adhesió la seva "total conformitat amb les decisions adoptades" per l'EPPK i han afirmat que el seu "compromís és total amb el nou escenari polític obert després de la iniciativa de l'Esquerra Abertzale". Han afegit que "acceptem tota la nostra responsabilitat quant a les conseqüències del conflicte".

Els expressos han assegurat ser "conscients" que les seves paraules poden "generar sentiments contraposats que a més d'un li generarà inquietud".

"És per això que actuarem amb responsabilitat, amb voluntat i visió positiva i constructiva, amb la confiança d'oferir nostra humil aportació a aquesta realitat social i política que estem coneixent novament després de tants anys", han dit.

«Però més enllà del període que hem passat a la presó, impliquem amb nosaltres les conseqüències del conflicte polític, igual que hem estat testimonis i subjectes de la lluita. De la mateixa manera que hem estat receptors directes del sofriment patit i generat, i així ho reconeixem», han assenyalat.

Així mateix, han fet una crida a la ciutadania per trencar el bloqueig dels *gobiernoes de Madrid i París i acabar amb la dispersió.

Un periodista d'Intereconomia ha provocat un altercat al final de la roda de premsa després de reclamar als expressos que demanin perdó. Els expressos no han respost a preguntes en ser conscients del delicat de la situació i han insistit que no pretendre ferir a ningú.

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid