Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
País Basc
Cop policial contra el moviment de suport als presos bascos

S'han detingut 15 membres de l'entitat que treballa per exigir els drets dels presos i s'ha ordenat el tancament de 32 perfils de Twitter, 125 de Facebook i 38 pàgines web

30/09/2013 Internacional

La Guàrdia Civil ha detingut aquest dilluns 18 membres d'Herrira, el moviment popular que treballa per exigir el compliment dels drets que tenen negats els presos bascos.

Agents de la Prefactura d'Informació de la Guàrdia Civil i dels Serveis d'Informació de les Comandàncies d'Àlaba, Guipúscoa, Biscaia i Navarra, amb el suport de més unitats de la Guàrdia Civil, han arrestat aquest dilluns al matí els 18 integrants d'Herrira. Del total de detinguts, deu han estat arrestats a la seu d'Hernani, cinc a Guipúscoa, una a Biscaia, un a Navarra i un a Àlaba.

A més, els agents també han detingut Xabier Sagardoy, un dels joves d'Iruñerria que es trobava amagat i que va ser condemnat a sis anys de presó per la seva participació en accions de kale borroka durant la militància a l'organització juvenil il·legalitzada Segi.

Les detencions, que s'han produït a la seu d'Hernani i en ple carrer per part d'un fort dispositiu policial, arriben dos dies després del comunicat d'ETA amb motiu del Gudari Eguna i l'endemà de l'entrevista d'Arnaldo Otegi a El Punt Avui. L'operació està dirigida pel jutge de l'Audiència Nacional Eloy Velasco. Pel que fa a la situació dels detinguts, l'únic que se sap és que per ara estan en situació comunicada, segons ha informat Naiz.

Tancament de perfils de Twitter, Facebook i pàgines web

Segons el Ministeri de l'Interior, la Guàrdia Civil ha actuat contra Herrira en considerar-la propera a ETA i perquè creu que "monopolitza els actes d'enaltiment i justificació de la figura dels terroristes i dels delictes comesos". Premissa que el Ministeri de l'Interior no justifica ni prova. De fet, a banda dels arrestos només ha informat del tancament de 32 perfils de Twitter, 125 de Facebook i 38 pàgines web, a més del bloqueig dels comptes bancaris utilitzats per la plataforma.

En el comunicat que el Ministeri de l'Interior ha emès per informar de les detencions, s'explica que els detinguts estan acusats d'"enaltiment del terrorisme", "integració" i "finançament a banda armada".

Segons diu, Herrira, creada el 5 de febrer del 2012, és l'"organització referent i dinamitzadora de suport a presos d'ETA a l'exterior de les presons, substituint així les il·legalitzades Gestoras Pro Amnistia / Askatasuna", fet que "posa de manifest que Herrira és l'evolució organitzativa" de les antigues plataformes de suport als drets dels presos. Així, segons ministeri,"ETA disposava novament d'una organització legal" per "continuar mantenint el control i la cohesió dels seus presos".

"Repartiment de funcions" i "ampli entramat comunicatiu"

El Ministeri de l'Interior diu també que les seves investigacions "han permès determinar" que Herrira es compon "d'una pluralitat de persones estructurades en una complexa organització jerarquitzada, amb un repartiment de funcions específiques tant a nivell territorial com per àrees o espais de treball específics". El que seria el desplegament territorial i distribució de tasques de qualsevol entitat o associació.

També veu particular l'estratègia comunicativa d'Herrira: "Disposa d'un ampli entramat comunicatiu, compost per un conglomerat de pàgines webs, blogs i perfils a les xarxes socials Twitter i Facebook a través de les quals difon el seu ideari, activitat i convocatòria dels diferents actes que desenvolupa". L'Audiència Nacional ha fet tancar tots els perfils i pàgines web d'Herrira.

Concentracions de suport

El cop contra Herrira ha comportat una intensa onada d'indignació al País Basc i s'han convocat concentracions de suport als detinguts. A Baiona la protesta tindrà lloc a les 19h davant del consolat espanyol, mentre que a Gasteiz la cita és a les 19.30h a la plaça de la Virgen Blanca i a Donostia a la mateixa hora al Boulevard, segons informa Naiz. A Hernani se celebrarà a les 20h a la plaça Berria i a Iruñez a les 20h davant la seu del PP. A Leioa s'ha convocat una mobilització per aquest dimarts a les 11.20h a la plaça Mikel Kaboa i a les 12h al campus de Gasteiz.

Acte d'Alerta Solidària

Un dels detinguts, Jon Garai, membre d'Herrira, havia de participar a l'acte que Alerta Solidària ha convocat per al 5 d'octubre per presentar la campanya "Preparades per vèncer". El passat 7 de maig Garai va ser entrevistat al programa Àgora de TV3.

Valora
Vídeos
Operación policial contra Herrira
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid