Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Violència feixista
Un grup d'espanyolistes assalta un acte de SÚMATE a Mataró

[VÍDEO] Els atacs espanyolistes i racistes es fan presents de nou a Mataró. Fa pocs dies van aparèixer pintades racistes i espanyolistes  a les redaccions dels setmanaris Tot Mataró i Capgròs

17/12/2013 Política

L'acte que se celebrava al Centre Cívic Pla d'en Boet de Mataró ha estat rebentat per la intervenció d'un grup d'espanyolistes.

Com es pot comprovar a la imatge, els assaltants portaven pancartes amb el text "Sois un submarino de ERC. Farsantes" i "Estáis vendidos a la tiranía nazio-nalista", així com banderes espanyoles. Els membres del grupúscul espanyolista s'ha situat a la tarima per impedir la celebració de l'acte.

Els atacant han realitzat crits de "Arriba España", i segons alguns testimonis que han explicat els fets a les xarxes socials també han llençat gasos contra les persones que assistien l'acte. Alguns d'aquests testimonis asseguren que es tractava de membres de Falange Española, però aquest punt no es pot precisar.

La presentació de la delegació maresmenca de SÚMATE es portava a terme a Mataró amb la participació del president de l'entitat, Eduardo Reyes, i els testimonis de Nicolasa Fernández, catalana nascuda a Sevilla que visita Mataró des del Camp de Tarragona, i Ricardo González, economista jubilat galaicocatalà, veí de Tiana.

Aquestes persones participaven a l'acte per explicara les seves experiències, el perquè volen exercir el seu dret a votar sobre la independència de Catalunya i la seva visió de la situació sociopolítica i econòmica actual.

En el seu manifest, els membres de SÚMATE consideren que "ara més que mai, la Catalunya social que volem i necessitem mereix decidir democràticament el seu futur i construir una Catalunya sobirana."

Atacs feixistes recents a Mataró

La CUP de Mataró va denunciar fa pocs dies les pintades racistes i espanyolistes aparegudes la matinada del 9 de desembre les redaccions dels setmanaris Tot Mataró i Capgròs. Consideren les pintades al locals dels mitjans amb els escrits “Fora moros”, “Prou immigració il·legal” i “Visca Espanya lliure de separatistes” acompanyats de la bandera espanyola han estat fetes per "grupuscles feixistes són una minoria residual que fa la feina bruta a l’Estat." L’assemblea de la CUP de Mataró es va solidaritzar amb les redaccions dels dos setmanaris locals.

Abans, el 5 de novembre el Casal Fèlix Cucurull, seu de la CUP Mataró, i la Biblioteca Pública Pompeu Fabra ja havien patit atacs similars amb pintades feixistes i panys sabotejats.

Delictes tipificats com a greus al Codi Penal espanyol

Tal i com vam explicar quan es va produir l'assalt feixista al Centre Blanquerna de Madrid, el passt Onze de Setembre, aquests atemptats incorren en diversos delictes tipificats com a greus al Codi Penal espanyol.

Aquest modus operandi d'atac violent i llençament de gasos per part de grups feixistes acostuma tenir una resposta policial i judicial indulgent.

L'Article 557 del Codi Penal espanyol recull el punt que habitualment es fa servir per processar manifestants, però que en aquest cas d'adiu perfectament a les característiques de l'agressió feixista: "1. Seran castigats amb la pena de presó de sis mesos a tres anys els qui, actuant en grup, i per tal d'atemptar contra la pau pública, alterin l'ordre públic causant lesions a les persones, produint danys en les propietats, obstaculitzant les vies públiques o els accessos a estes de manera perillosa per als que per elles circulen, o envaint instal · lacions o edificis, sense perjudici de les penes que els puguin correspondre d'acord amb altres preceptes d'aquest Codi."

Per una altra banda, l'Article 577 especifica que els atacs amb gasos asfixiants (gasos lacriòmògens en aquest cas) contra persones es consideren actes de terrorisme, encara que no formin part d'un grup considerat com a "terrorista": "Els que, sense pertànyer a organització o grup terrorista, i amb la finalitat de subvertir l'ordre constitucional o d'alterar greument la pau pública, o la de contribuir a aquestes finalitats atemorint els habitants d'una població o els membres d'un col·lectiu social, polític o professional, cometin homicidis, lesions de les tipificades en els articles 147 a 150, detencions il·legals, segrestos, amenaces o coaccions contra les persones, o duguin a terme qualssevol delictes d'incendis, estralls, danys dels tipificats en els articles 263 a 266, 323 o 560, o tinença, fabricació, dipòsit, tràfic, transport o subministrament d'armes, municions o substàncies o aparells explosius, inflamables, incendiaris o asfixiants, o dels seus components, han de ser castigats amb la pena que correspongui al fet comès en la seva meitat superior."

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2022 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid