Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Vaga
Deu setmanes de vaga a Panrico de Santa Perpètua: una lluita pel futur

La vaga a Santa Perpètua de Mogoda podria ser la més llarga a Catalunya des de fa dècades. Porten 70 dies en vaga

27/12/2013 Laboral
Mentre els treballadors emplacen al boicot dels productes del grup per evitat que així es financiï la reducció de plantilla, l’empresa ha comunicat recentment a través d’un burofax 20 acomiadaments a membres de la plantilla de la planta Santa Perpètua de Mogoda.

La vaga a Santa Perpètua de Mogoda podria ser la més llarga a Catalunya des de fa dècades: els treballadors porten 10 setmanes de vaga, una aturada amb pocs precedents.

Els treballadors de la planta de Santa Perpètua de la Mogoda mantenen la mobilització tot i la duresa de la situació i les festes nadalenques. La vaga indefinida es perllonga fa 70 dies, amb comptats precedents, només comprable amb la de Roca Radiadores de 1977.

Direcció obstinada i insensible

La direcció de la societat no cedeix un mil·límetre a les reivindicacions dels treballadors. I encara respon amb represàlies com les del passat 20 de desembre, quan va comunicar, via Burofax, 20 acomiadaments d’empleats de la planta catalana. 

Les mesures preses pels treballadors consisteixen en la mobilització i explicació de la vaga a la població, així com la tasca dels piquets, que mantenen el bloqueig de la fàbrica del Vallès i intenten que els productes de les marques del grup no es distribueixin al mercat català. Els treballadors de la factoria catalana del grup Panrico han iniciat una campanya demanant als ciutadans que no comprin productes de la societat de brioixeria industrial, ja que amb els diners que recapta l’empresa es financien els acomiadaments.

Panrico acomiada i no paga

L'intent de negociació directa entre empresa i treballadors de Panrico, en què la Generalitat de Catalunya va actuar de mitjancara, va quedar en no res, jaq ue la direcció va negar-se a mantenir les converses després que un camió de l'empresa patís desperfectes al port de Barcelona.

El conflicte de Panrico va esclatar a mitjans d’octubre, quan el fons d’inversió Oaktree, propietari del grup, va deixar de pagar els salaris als treballadors. Més tard va presentar un dur pla de reestructuració que suposava l’extinció de 1.914 llocs de treball, gairebé la meitat de la plantilla de totes les plantes de l’Estat i una retallada salarial del 45%. Després de gairebé un mes de debat es va reduir el plantejament inicial fins a 745 baixes, de les quals la part més important afectaven a la fàbrica de Santa Perpètua de la Mogoda. El preacord es va sotmetre a la votació dels treballadors, que el van aprovar a tot arreu menys a la planta barcelonina.

La tensió entre treballadors i els Mossos d’Esquadra s'ha reproduït en moltes ocasions. El passat dilluns la policia autonòmica va detenir un treballador, que va ser dut a la comissaria de Mollet d’on en va sortir a les poques hores.

Alguns mitjans han comparat aquesta vaga amb altres precedents de més durada a Catalunya durant les darreres dècades.  La comparació més recurrent ha estat amb la de la vaga del grup Roca Radiadores, que va durar oficialment 95 dies. Aquest conflicte laboral es va iniciar per una trentena acomiadaments de l’empresa, fet que va provocar la protesta dels seus més de 3.000 treballadors. La finalització de la vaga es va donar després que l’empresa acceptés no obrir sancions ni expedients laborals als vaguistes. Els 34 acomiadaments es van declarar improcedents per les autoritats laborals i molts dels afectats van tornar a la feina en virtut del que en aquell moment es va anomenar l’amnistia laboral.

Valora
Vídeos
Vaga Indefinida Panrico càrrega Mossos Santa Perpetua de Mogoda 14 Octubre 2013
Spain: Panrico strikers get fired up as blockade continues
Acte de solidaritat amb els trabajadors de Panrico. Assemblea Sant Martí
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2021 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid