Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Llibertat d'Expressió
TMB prohibeix la publicitat als busos del llibre “Artur Mas: on són els meus diners?”

Avui estava previst que els busos de les línies H12 i L17 portessin la publicitat, però a darrera hora tot s'ha anat en orris.

17/06/2013 Salut

Transports Metropolitans de Barcelona (TMB) i Promedios, empresa que gestiona la publicitat als busos de Barcelona es neguen a permetre publicitat del llibre “Artur Mas: on són els meus diners, escrit pels editors de la revista Cafè amb llet, Marta Sibina i Albano Dante.

La prohibició ha arribat després d'haver acordat els pressupostos, el disseny i la data de sortida prevista per avui. Els motius de la negativa són excuses de mal pagador a través de diversos correus electrònics, ja que no ho diuen clarament. En un d'aquests correus s'adjunta la “Normativa para la utilització dels suports publicitari als autobusos de Barcelona”. Ara bé, ni la gerent de Promedios ni el president de TMB han gosat parlar directament amb l'empresa editorial.

Un dels punts de la normativa on s'indica quines campanyes no seran admeses és:  “Queda exclosa explícitament la publicitat de missatges ideològics o sobre creences individuals, incloses en campanyes que busquen exclusivament provocar el debat social i la repercussió mediàtica, promogudes per qualsevol persona, grup o entitat.”

TMB és la primera que es salta la seva pròpia norma.

L'empresa editorial recorda les campanyes publicitàries als autobusos que ja va ser motiu de polèmica fa anys arrel de diversos anuncis al voltant de temes “conflictius”. Una d’aquestes polèmiques es va produir quan la Unió d’Ateus i Lliurepensadors de Catalunya va contractar aquesta publicitat en dos busos i que immediatament va provocar reaccions. L’organització ultracatòlica E-Cristians, liderada per l’ex dirigent de CiU, Josep Miró Ardèvol, va respondre amb un altra campanya (veure fotografies).

També comenta que sense entrar en el debat si els anuncis com els d’E-Criatians o Ateus de Catalunya han de poder anunciar-se al bus o no, creuen que el llibre no es veu afectat per la norma ja que es tracta de la publicitat d’un llibre que es ven a llibreries i que cap jutge ha ordenat retirar. Tenint en compte que TMB si anuncia altres llibres, "només podem concloure que TMB anuncia els llibres d’acord amb el seu contingut". Diu TMB que no vol “missatges ideològics”. Aleshores es pregunten, si als busos de la Barcelona del segle XXI es podrien anunciar llibres com “L’orígen de les especies”, “Un món feliç” o “1984″.

Curiosament, manifesten que és la companyia la primera que es salta la seva pròpia norma. La norma va entrar en vigor el 21 d’octubre de 2009. Però un any més tard, al novembre de 2010 Promedios i TMB van donar el vist i plau per a aquest anunci d’E-Cristians que donava la benvinguda al Papa Benet. "És això un “producte o servei ofert per una empresa comercial”? A primera vista no. És una “campanya de publicitat institucional o organisme públic”? Sembla que tampoc. Tot i així, Promedios i TMB la van acceptar, tot i que la normativa ja estava en vigor".

La prohibició se suma a diversos intents de censura, alguns captats amb càmera oculta.

La revista Cafè amb llet

Marta Sibina i Albano Dante van escriure el llibre, sis mesos després d'haver estat condemnats per haver elaborar un vídeo que denunciava l'opacitat i el robatori de diners destinats a la sanitat pública. Durant aquest període de temps, la major part de les persones que se citaven al vídeo, importants càrrecs de CiU i el PSC,  estan imputades i sent investigades per la justícia.

A la sortida del judici, els editors, ho van deixar clar: "Ens poden posar les multes que vulguin, però no callarem. Per cada vídeo que ens facin retirar, en penjarem deu. Explicarem a tothom i amb tots els mitjans al nostre abast tot el que hem descobert” i així ho van fer.

L'obra està prologada per Teresa Forcades i Àngels M. Castells i participen l’ex-fiscal Anticorrupció Carlos Jiménez Villarejo i la ex-regidora de Ciutat Vella, Itziar Gonzalez. (veure índex).

La COS sol·licita la fi de la censura de TMB contra Cafè amb llet

La Coordinadora Obrera Sindical (COS) a Autobusos de TMB, mitjançant un comunicat exigeix que s'acabi amb la censura política imposada per la Direcció de TMB i que la revista Cafè amb llet pugui publicitar el seu llibre igual que ho han fet altres editorials.

La nota assenyala que "com a conductors i conductores d'autobusos de TMB sabem perfectament que la Direcció no ha posat problemes als partits polítics que s'han pogut permetre anunciar-se durant les eleccions, tampoc ho ha fet a una organització cristina (e-cristians) i les seves tesis, ni a diverses editorials que han donat a conèixer les seves novetats literàries".

En aquesta línia, el sindicat entén que "la denegació de publicitar el llibre Andreu Mas: on són els meus diners? és una decisió política de la cúpula dirigent de TMB. És a dir del President de TMB (Joaquim Forn, membre de CiU) i del Vicepresident de TMB (Dídac Pestaña, membre del PSC)"

 

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2023 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid