Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Discriminació del català
Micromecentage per portar Espanya al TEDH pel cas Belzunces

Amb l'objectiu que Espanya sigui condemnada per la seva política d'estat de vulnerar els drets fonamentals dels catalans

12/04/2013 Cultura

S'ha iniciat una campanya de micromecenatge a la plataforma totSuma per denunciar Espanya al Tribunal Europeu de Drets Humans (TEDH) i mostrar a Europa la situació que patim els catalans dins del Regne d'Espanya a partir del cas Belzunces.

La campanya compta amb l'ajut de diversos experts legals de l'àmbit acadèmic i judicial, de l'Associació Catalana per a la Defensa dels Drets Humans, de l'Associació de Juristes en Defensa de la Llengua Pròpia i del Grup de Suport a en Marc Belzunces.

Cal recordar que Marc Belzunces fou condemnat per delicte electoral per l'Audiència de Barcelona l'any 2010, per haver-se negat a col·laborar en l'organització de les eleccions espanyoles del 2008 com a vocal suplent en una mesa electoral. L'independentista va al·legar que ho feia per motius d'objecció de consciència, els quals li impedien col·laborar amb un estat que no considera el seu i una societat, l'espanyola, que no és la pròpia.

Ara bé, el Tribunal Suprem espanyol no va acceptar el recurs que va interposar per haver-lo fet en català. Aleshores, Marc Belzunces va haver de complir la pena: 14 dies de presó (substituïts per una multa) i 3 mesos de multa. Això va suposar una multa total de 708 EUR, que fou pagada puntualment.

Posteriorment el Tribunal Constitucional espanyol, l'any 2012, davant la denúncia de la infracció d'un dret fonamental patida per en Marc Belzunces, rebutjà un nou recurs "atesa la manifesta inexistència de violació de cap dret fonamental"

Innovació del cas

El cas d'en Marc Belzunces ha estat innovador des de l'inici. Va ser el primer cas d'objecció de consciència electoral en què s'argumentaven motius exclusivament independentistes. La intenció des d'un punt de vista legal era que, per primer cop, un tribunal espanyol es pronunciés sobre aquest tema.

Ara, però, amb motiu de la discriminació patida per ús de la llengua catalana, l'objectiu és més ambiciós: volen que el Tribunal Europeu dels Drets Humans es pronunciï sobre els drets lingüístics dels ciutadans en general, i específicament els drets lingüístics dels catalanoparlants al Regne d'Espanya, i que Espanya sigui condemnada per la seva política d'estat de vulnerar els drets fonamentals dels catalans de forma sistemàtica, conscient i meticulosament preparada.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid