Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
REPRESSIÓ
La repressió borbònica a Girona

Les protestes contra les visites dels borbons a Girona sempre han acabat sent reprimides per la policia i criticades pels representants del poder polític

22/04/2013 Drets i Llibertats
Crema de fotos del rei a Girona Crema de fotos del rei a Girona

Ahir diumenge el diari El Punt Avui va publicar un article on es recordava que fa vint-i-tres anys l'hereu de la corona espanyola, Felip de Borbó, va venir per primera vegada en visita oficial a Girona. El 21 d'abril del 1990 “La contundència policial va provocar diversos incidents. Una dona gran, per exemple, va ser colpejada per un policia a l'entrada del pont de Pedra perquè feia onejar una bandera republicana just quan el cotxe del príncep passava per davant. D'altres persones van ser registrades diverses vegades i se'ls van requisar elements considerats perillosos i subversius: xiulets, pancartes, banderes... Fins i tot fanalets. És el cas de la CUPA d'Arbúcies que, encapçalada per l'alcalde del municipi, Jaume Soler, va anar a rebre el príncep com qui va a esperar els Reis d'Orient. Evidentment, els agents no els van deixar entrar amb el que devien considerar un element de mofa al seu príncep. De fet, es va fins i tot barrar el pas a algunes persones perquè van parlar en català als agents que els volien registrar. Soler culparia més tard l'alcalde de Girona Joaquim Nadal de la contundència de l'actuació policial, alhora que el felicitava, irònicament, de l'èxit institucional de la visita. Nadal va rebre amb total indiferència les acusacions de Soler, que va arribar a demanar-li la dimissió.”

Aquella visita reial va acabar amb 2 independentistes detinguts i alguns contusionats pel l'actuació policial però no ha estat l'única vegada que la visita de la família reial ha acabat amb incidents.

Les cremes de fotografies reials

Potser l'incident més conegut derivat d'una visita d'un membre de la família reial a Girona va ser la crema de fotografies del rei Joan Carles I. El dia 13 de setembre de l'any 2007 el rei Joan Carles visitava la ciutat de Girona per inaugurar el Parc Científic de l'UDG. Al matí un centenar de manifestants independentistes va intentar arribar al Parc Científic per protestar per la visita del Borbó però la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra ho va impedir després d'un parell d'hores de corredisses pels carrers del barri de Montilivi. A la tarda, una altra manifestació independentista va acabar amb la crema de un parell de fotografies de Joan Carles i Sofia a la plaça del Vi de Girona.

Alguns dies més tard els autors de la crema de fotografies (Jaume Roure i Enric Stern) van ser detinguts (i més tard condemnats), fet que va provocar moltes mostres de suport cap als detinguts i noves cremes de fotografies que es van acabar estenent per tota la geografia dels Països Catalans. En aquella ocasió (com en totes les visites reials anteriors) el poder polític va donar suport a la repressió.

La visita anual de Felip de Borbó “impulsa” la repressió

Des de l'any 2010 la Fundació Príncep de Girona organitza cada any al mes de juny el Fòrum Impulsa al Palau Firal de la Devesa de Girona, esdeveniment que és presidit per Felip de Borbó. Els dos primers anys del Fòrum Impulsa la repressió es va limitar a evitar que els manifestants s'apropessin al Palau Firal de la Devesa però el tercer any (2012) la policia va anar un pas més enllà agredint alguns dels manifestants  i prohibint l'accés al Fòrum a dos dels regidors de la CUP del municipi. La resposta de l'alcalde de Girona (CiU) davant d'aquests fets fou dir que la CUP tenia altres espais per protestar a la ciutat de Girona i que anar fins al Palau Firal era una provocació.

El futur proper

Aquest any 2013 va començar amb una nova mostra de repressió contra una manifestació antimonàrquica. El dia 8 de gener Felip de Borbó va inaugurar l'estació del Tren d'Alta Velocitat de Girona sense arribar però a trepitjar els carrers de la ciutat ja que no va sortir de l'estació subterrània. A les portes de l'estació l'esperava una manifestació de protesta que va estar en tot moment fortament custodiada per la brigada mòbil dels Mossos d'Esquadra.

D'aquí poques setmanes és molt provable que es torni a limitar el dret de protesta dels manifestants antimonàrquics a la ciutat de Girona ja que el Fòrum Impulsa del 2013 durarà 2 dies (el 26 i 27 de juny) i possiblement el príncep Felip de Borbó farà una visita que s'allargarà més de 24 hores.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid