Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
INTERNACIONAL
Els resultats electorals provoquen incidents a Veneçuela

L'oposició no reconeix els resultats electorals i ha convocat protestes que han provocat 4 morts i la crema de locals del PSUV

16/04/2013 Internacional

El Consell Nacional Electoral va donar com a guanyador a Nicolás Maduro a les eleccions a Veneçuela de diumenge amb 7.563.747 vots (50,75% dels sufragis) enfront dels 7.298.491 (48,97%) que va obtenir Henrique Capriles. El candidat opositor ha subratllat que no reconeixerà els resultats fins que es produeixi el recompte d'uns comicis convocats després de la mort d'Hugo Chávez.

Capriles ha convocat els seus seguidors a manifestar-se contra el suposat “frau electoral” i ja fa dos dies que es van produint incidents en diferents punts del país amb denúncies de crema de seus del partit del govern (PSUV, Partido Socialista Unificado de Venezuela), actes de violència que ja han provocat 4 morts. També han estat bloquejades en diferents moments carreteres en diverses parts del país, segons recull la premsa local.

“Aquesta és la Veneçuela que vostès volen?, Aquesta és la Veneçuela que tu vas a promoure candidat perdedor? Sou el responsable d'aquesta crema, et faig responsable d'aquesta crema (...) i si hi ha ferits o morts tu ets responsable”, ha afirmat Maduro dirigint-se a Capriles durant una roda de premsa on ha demanat calma i prudència a les forces de seguretat.

Per la seva banda, l'ex ministre d'Informació i Comunicació i membre de l'equip de campanya electoral de Maduro, Andrés Izarra, ha denunciat a través de Twitter que "hordes feixistes" han atacat la casa del seu pare i la de la cap del Consell Nacional Electoral (CNE), Tibisay Lucena. "Agredir al meu pare i la seva família a casa seva. Estan amagats protegint les seves vides", ha afegit, i alhora ha responsabilitzat Capriles de "el que els pugui passar".

 

La comunitat internacional també està dividida. Els Estats Units i l'organització d'Estats americans donen suport a la petició de Capriles. També el ministre d'Exteriors espanyol, Garcia Margallo, és partidari “d'esperar a saber qui és realment el guanyador”. Això ja ha comportat les queixes de la diplomàcia veneçolana cridant a consultes l'ambaixador a Madrid. En canvi, diversos governs llatinoamericans ja han felicitat Maduro pel triomf electoral.

Nicolás Maduro alerta Espanya

"No acceptaré que s'embruti la dignitat i la sobirania de Veneçuela", ha dit el president electe  i ha recalcat "Compte, Espanya! Que Veneçuela va ser lliure perquè vam conquerir la nostra independència amb l'espasa de l'alliberador Simón Bolívar". "Compte. Respectin perquè els respectin.". Nicolás Maduro també ha recomanat al govern espanyol que s'ocupi del 25% d'atur i no de Veneçuela, que és un país lliure i democràtic.

Valora
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid