Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Decreix la pobresa i augmenta l'alfabetització a Veneçuela

Malgrat la imatge de crisi i manca de democràcia que els mitjans de comunicació d'ordre difonen de Veneçuela, el cert és que la Revolució veneçolana d'Hugo Chávez ha reportat beneficis al país.

Els primers onze anys de la Revolució han aconseguit garantir l'accés a l'educació com a dret fonamental que estableix la Constitució de la República Bolivariana de Veneçuela. I, a més, la pobresa ha decaigut malgrat la crisi econòmica.

12/02/2010 08:05 Internacional

 

L'eradicació de l'analfabetisme s'ha assolit gràcies als diversos programes educatius que ofereix el govern la incorporació dels quals permeten que un major nombre de ciutadans tingui accés a l'educació.

Tal com revela el diari Rebelión Venezuela, prova d'algunes de les fites i beneficis aconseguides pel govern en matèria educativa durant poc més d'una dècada són les 7.598.497 persones que tenen accés a l'educació en tot el país, els 4.328 nous planters que s'han distribuït per tot el país i l'ampliació d la matrícula de la mà del Programa d'Alimentació Escolar (PAE) amb un 60% de cobertura en l'educació oficial pública.

Rebelión assegura també que el procés revolucionari educatiu compta entre les seves grans fites amb la Missió Robinson I, un programa social que va fer que Veneçuela fos declarada lliure d'analfabetsme l'any 2005 i gràcies al qual s'han alfabetitzat 1.652 veneçolans en cinc anys. El relleva la Missió Robinson II.

Per altra banda, gràcies al mètode "Jo sí que puc", creat a Cuba i adaptat a Veneçuela, s'han alfabetitzat 1,6 milions de persones, per la qual cosa el país fou declarat "Territori Lliure d'analfabetisme" d'acord amb els criteris de l'organització de les Nacions Unides per a l'Educació, la Ciència i la Cultura de la Unesco.

Les dades segueixen, pero tal com explica Rebelión, pel govern bolivarià l'educació és una prioritat fonamental que enforteix el desenvolupament del país, per tan en les darrers nys ha augmentat significativament la inversió en educació.

A més, Veneçuela és el segon país de l'Amèrica Llatina amb la matrícula d'educació superior més alta, amb un 83%, superada només per Cuba.


La pobresa, en declivi


L'Institut Nacional d'Estadística (INE) de Veneçuela, sempre concordant amb les dades que obté per la seva banda l'Organització de Nacions Unides (ONU), ha confirmat la baixada de la pobresa durant l'any 2009 al país sud-americà, segons recull Rebelión.

Aquesta tendència és contrària a altres països com Colòmbia, Perú, Hondures, Mèxic, Guatemala i la majoria d'Amèrica Llatina, que segons organismes internacionals com la Comissió Econòmica per a Amèrica Llatina i el Carib (CEPAL), veuen com els seus índexs de pobresa augmenten.

En aquest moment la pobresa general a Veneçuela és del 24%, baixant 3 punts percentuals durant 2009 i més de 25 punts percentuals des de fa 10 anys.

La pobresa extrema ha baixat del 7% al 6% durant 2009, estant fa 10 anys per sobre del 20%.

Per al president de l'INE aquesta situació s'explica de la següent manera "dels 536 mil milions de dòlars que ha percebut el govern del president Hugo Chávez, 330 mil milions han estat destinats a la inversió social".

Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2020 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid