Accepto Aquest lloc web utilitza galetes -pròpies i de tercers- per recopilar informació estadística sobre la navegació i per mostrar publicitat. Per més informació, consulta el nostre avís legal.
Independentisme
El documental d'homenatge a Josep Serra "Cala" es titularà "Llavors de llibertat" i es podrà veure ben aviat

El treball vol ser un homenatge col·lectiu a una generació sense la qual seria difícil entendre el procés que està vivint el país

05/04/2013 Història

El documental d'homenatge a Josep de Calassanç Serra "Cala" portarà per títol "Llavors de llibertat. Cala i la generació oblidada" i resseguirà la història de l’independentisme prenent com a fil conductor el compromís del protagonista, mort el desembre del 2011, i de la seva generació, amb l’alliberament dels Països Catalans.

La lluita que van començar als 60, i que han continuat fins als nostres dies, ha estat el substrat necessari per al moment que viu el nostre país, malgrat l’oblit a què els ha sotmès el relat oficial de la Transició espanyola. El treball ha estat elaborat per Aixina Produccions.

Les persones entrevistades ens transporten als orígens d’un moviment polític que lluitava per la ruptura amb l’Estat franquista, com a condició prèvia per plantejar una nova societat en llibertat. En un moment d’efervescència mobilitzadora, en què els somnis semblaven a tocar, les cúpules polítiques i sindicals de bona part de l’antifranquisme optaven per la reconciliación nacional i pactaven la seua integració a l’Espanya constitucional. La traïció dels líders, com l’anomenava Xirinacs. 40 anys després, se’ns fa evident com aquella opció només va servir perquè tot quedés atado y bien atado.

El vídeo segueix el camí del Cala, que de ben jove s’implica en la militància política. Primer, en l’aparell de propaganda clandestina, en els darrers temps de l’Assemblea de Catalunya i en el Comitè Català Contra la Constitució Espanyola. Més tard, en la fundació de Terra Lliure. I quan es veu forçat a refugiar-se a Catalunya Nord, lluny d’abandonar la lluita, s’involucra en diverses iniciatives culturals que amb el temps han esdevingut pilars bàsics per al teixit social i polític nord-català, com Aire Nou de Bao o Arrels.

Les imatges viatgen al Fossar de les Moreres, que va esdevenir punt neuràlgic per a l’independentisme i  el monestir de Cuixà, que va jugar un paper clau en l’acolliment de refugiats. També descobrirem els búnquers del cap de Leucata, on s’hi entrenaven escamots de Terra Lliure. El documental es porta al Castell de Rià, on el 1979 va tenir lloc la fundació d’Independentistes dels Països Catalans (IPC) i  a la Roca de Gavà, un escenari d’intenses lluites obreres estretament connectades al moviment independentista.

Persones entrevistes

El documental Llavors de llibertat va començar-se a gravar la primavera del 2012. Durant aquest any de gravacions i entrevistes, al nord i al sud de l’Albera, hem fet un recorregut pde la mà d’algunes de les persones amb qui el Cala va compartir la vida i la lluita: Blanca Serra, Eva Serra, Dolors Serra, Carme Travesset ‘la Petita’, Josep Vidal ‘el Marinu’, Pere Iu Baron, Marcel Casellas, Aleix Renyé, August Gil Matamala, Pere Manzanares i Hervé Pi.

Comissió Homenatge Cala

El març de 2012, mesos després de la mort de Josep de Calassanç Serra i Puig "Cala" va començar a caminar la ‘Comissió Homenatge Cala’, amb la intenció d’organitzar diferents actes d’homenatge. Aquesta comissió està formada per: Aire Nou de BaoArrels Casal de Perpinyà, Catalunya Nord per la Independència (ANC), La Llibreria, CAL, Alerta SolidàriaLlibertat.cat i Centre de Documentació Maria Mercè Marçal. I un dels seus principals projectes és el documental Llavors de llibertat.

En el bloc "Llavors de Llibertat" es podrà conèixer les darreres fases d’aquest projecte, on també s'hi publicaran diferents materials i articles.

Valora
Vídeos
Homenatge a Josep de Calassanç Serra "Cala"
Vídeo en record i homenatge a Josep de Calassanç Serra "Cala", militant independentista que residia a Bao -prop de Perpinyà- des que es va haver de refugiar a la Catalunya Nord el 1979
Rànquings
  1. Fem pinya -tothom, tothom i tothom- amb l'ANC !!
  2. Ha mort l'Encarna Jordan, veterana independentista
  3. Comunicat de la CACG en relació a la manifestació d'ahir a Lloret de Mar
  4. Esther Lucea: "...experimentem una mena de sensació profètica malastruga, com si els nostres germans del nord exercissin de viatgers del temps per advertir-nos de quin pot ser el futur de la llengua catalana"
  5. Escola de Formació Toni Villaescusa (1984-2024)
  6. La CACG es manifesta a Lloret contra la presència dels Borbons i l'entrega dels premis Princesa de Girona
  7. “Sense independència Catalunya no té projecte de futur possible”
  8. 7 diputats de formacions independentistes de Còrcega, Polinèsia, Bretanya, Nova Caledònia i Euskal Herria al Parlament francès
  9. La CACG crida a participar a la manifestació del dia 10 a Lloret de Mar des de l'indret on es reuniran els Borbons
  10. Edicions del 1979 anuncia "Diccionari del fet i la qüestió nacionals" de Ferran Lopescu
Segueix-nos
Subscriu-te al butlletí
(cc) 2006 - 2024 · Comitium Suite · Dissenyat per Fuksia · Equip de Llibertat.cat - Avís legal - correu@llibertat.cat · XHTML vàlid